Aproximativ 5.000 de mineri din Valea Jiului au blocat accesul in municipiul Petrosani si, timp de ore bune, nimeni nu a intrat si nu a iesit din Vale. Ortacii au luat aceasta decizie, dupa ce liderii lor au venit de la Bucuresti fara sa le rezolve doleantele.

Conflictul a reizbucnit la schimbul I, joi dimineata, când, in salile de apel minerii au aflat ca, de la minister li s-a transmis ca nu vor primi bani in plus. Asta i-a infuriat pe ortaci si i-a adus in curtea CNH. Mai multi ca oricând, minerii si-au intâmpinat liderii strigându-le ca nu au facut nimic pentru ei. „Nica, Nica, n-ai facut nimica!”, i-au strigat minerii liderului Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Nica a luat cuvântul in fata ortacilor si le-a spus ca s-a intors de la Bucuresti asa cum a plecat. „Problemele noastre nu sunt rezolvate. In aceasta dimineata ni s-a comunicat in salile de apel asta. I-am transmis in aceasta dimineata ministrului economiei ca nerezolvarea problemelor noastre, nu va duce la stingerea conflictului. Banii nu ne mai ajung sa ne intretinem familiile. Ei stau la Bucuresti in birou cu secretara si habar nu am cum lucram noi. Sa vina aici si sa vada, ca altfel nu pot lua decizii in privinta noastra”, a spus Petre Nica.

Ortacilor strânsi in curtea CNH la prima ora a diminetii le-a vorbit si unul dintre ai lor, care a ajuns la Bucuresti si care le-a explicat pe intelesul lor, ce s-a intâmplat acolo. „Ei au impresia ca la noi e tot roz si motiveaza ca actul aditional prin care s-a semnat marirea de salariu este ilegal. Au venit porniti sa ne convinga ca asa e si l-au luat pe NU in brate. Vom vedea banii nostri in drumuri si sosele. Si fiti atenti aici: i-au sugerat domnului director general Jujan sa ia bani din plata si sapuna suma de 100 de lei la avans, de parca noi suntem prosti. Apoi ne-au zis sa asteptam luna mai, când se va constitui complexul energetic”, a spus Vasile Paduraru, miner la Lonea.

Acest moment a fost urmat de citirea raspunsului primit de la minister si minerii au rabufnit. 5.000 de oameni au pronit in mars prin Petrosani si nimeni nu i-a mai putut opri. Protestatarii s-au oprit doar la intrarea in Defileul Jiului si nu au mai ascultat niciun lider de sindicat. “Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea!”, sau “Bucuresti, Bucuresti”, s-a auzit pe tot parcursul drumului. Nimeni nu i-a mai oprit, iar la intrarea pe Defileul Jiului cordoanele de jandarmi i-au oprit. Ortacii au petrecut ore bune la intersectia dintre Defileul Jiului, municipiul Petrosani si orasul Aninoasa. Aici au intrat in baruri si au consumat bauturi alcoolice, pâna ce prefectul Stefan Dezmeri a cerut interzicerea comercializarii bauturilor alcoolice in zona.

Prefectul Dezmeri a incercat sa discute cu oamenii si sa-i readuca in curtea Companiei Huilei, dar nu a reusit. Oamenii au ramas fermi pe pozitie si au cerut ca o comisie de la Ministerul Economiei sa vina si sa negocieze cu ei, care s-ar putea afla, vineri, in Valea Jiului. In jurul orei 16.00, protestul minerilor a luat sfârsit. Petre Nica, liderul Sindicatului „Muntele” le-a cerut minerilor sa se reintâlneasca vineri dimineata in salile de pontaj si, daca rezultatul va fi tot negativ, sa se adune din nou, la ora 7.00 la intrarea pe Defileul Jiului.

In tot acest timp, in Defileul Jiului nu s-a intrat si nu s-a iesit.

Blocaj rutier din cauza minerilor

Sute de oameni au asteptat in masini, trasi pe dreapta din cauza minerilor. Blocajul s-a produs pentru ca nicio masina si nici un om nu a mai putut trece incepând cu ora 12,00 de cordonul de jandarmi postat la intrarea in Defileul Jiului. Claxoane, injuraturi, zeci de minute de asteptare si oameni obositi, toate acestea din cauza traficului blocat de coloana de mineri care s-a deplasat pe jos pâna la Livezeni.

Sute de calatori si soferii de TIR, care au plecat spre sau dinspre Petrosani au ramas blocati fie in Petrosani, fie in defileu. Nicio masina nu a mai trecut ore in sir si oamenii au stat trasi pe dreapta de echipajele de politie. Zona de la intrarea in Defileul Jiului arata joi la prânz ca un front de lupta, iar cele doua tabere erau convinse sa nu cedeze. In tot acest timp,traficul a fost pur si simplu intrerupt. “  Stau aici de o ora, pur si simplu nu mai pot. Nu am ce sa fac, pentru ca eu sunt din Uricani si trebuie sa ajung acasa”, ne-a declarat un sofer. “  Este groaznic.De o ora stau aici. Sunt cu florile in masina si merg la mama de 8 Martie. Sper sa nu mi se ofileasca”, a declarat un alt sofer.

De altfel, si cei care au luat un taxi din Petrosani pâna in vestul Vaii Jiului, au avut de asteptat mult si bine pâna când au ajuns la destinatie. Unii dintre soferi nu au mai putut suporta asteptarea si s-au intors in oras, facând cale intoarsa. Dar, afectati au fost mai ales calatorii din microbuze, cei care trebuiau sa ajunga la serviciu, cei care veneau de la munca si mai ales elevii navetisti. “Uitati-va, este groaznic. Stam aici de nici nu mai stim când. Ni s-a dat orarul peste cap. Eu ar fi trebuit sa fiu la Uricani deja, dar sunt inca la Livezeni. Oamenii nu mai au rabdare, s-au dat jos din masina, dar eu nu am ce sa fac”, ne-a declarat soferul unui maxi taxi de la firma ZMK.

“Eu vin de la scola si nu mai pot de foame. Nu stiu când ajung, dar sunt atât de obosit….”, a afirmat un elev navetist.

Printre cei blocati de ambele parti au fost oameni in autobuzele care fac transportul intre Hunedoara si Gorj, cele de la Normandia si zeci de TIR-uri. „Suntem aici de la 12,00. Atunci ni s-a spus ca nu se poate trece si aici am ramas. Trebuia sa ajung deja la Timisoara, dar acum asteptam”, spunea un pasager al cursei de calatori Normandia.

Pe defileu, coloanele s-au intins pe kilometri intregi. In zona au fost adusi zeci de jandarmi si peste podul de pe Jiu nimeni nu a mai trecut. Acolo si-au petrecut minerii o buna parte din zi in speranta ca vor veni cei abilitati cu care sa discute. Traficul spre vestul Vaii Jiului s-a deblocat aproape de ora prânzului, insa cel spre Defileu a fost restrictionat câteva ore.

Diana Mitrache
Luiza Andronache