Chiar dacã vagoanele cu cãrbune sunt asaltate de „lopãtari” în Statia CFR Iscroni, nimeni nu a cerut pânã acum sprijinul politistilor din Aninoasa sau ai celor de la Politia TF. În plus, pentru cã nu existã pãgubit, cele mai multe dosare constituite pe numele celor care furã cãrbunii direct din vagoane sunt încheiate cu rezolutie de „neîncepere a urmãririi penale”.

În ciuda sumelor mari aruncate pe contractele pentru paza vagoanelor cu huilã, garniturile de tren ce stationeazã în Statia CFR Iscroni sunt luate aproape zilnic cu asalt de cei care locuiesc în colonia din imediata vecinãtate a gãrii. Hotii de huilã nu se mai multumesc cu ce cade din vagoane în timpul mersului si profitã de faptul cã trenurile stationeazã mai mult timp la Iscroni. Urcati direct în vagoane, acestia le descarcã cu ajutorul lopetilor ziua în amiaza mare, dar pe nimeni nu pare sã deranjeze acest lucru. Teoretic, trenurile sunt pãzite, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Complexul Energetic Hunedoara are încheiat contract cu firma care asigurã paza unitãtilor miniere si ai cãrei agenti însotesc – cel putin în acte – vagoanele pânã la Iscroni. De acolo, cãrbunele trece în responsabilitatea transportatorului care, la rândul sãu are pazã, dar tot pur teoretic. Practic, la Iscroni, desi este un punct nevralgic, la sfârsitul sãptãmânii trecute singurii care „pãzeau” vagoanele erau chiar „lopãtarii”, iar asta nu pãrea sã-i deranjeze nici mãcar pe reprezentantii firmei transportatoare, care ar trebui sã suporte pagubele din propriul buzunar.

Peste 100 de tone huilã, ale nimãnui!

1-1Potrivit legislatiei în vigoare, dacã se simt depãsiti de situatuie, agentii de pazã pot solicita sprijinul politiei, atât a Politiei Aninoasda, cât si a celei de la Transporturi Feroviare. Pânã acum, însã, nu au fãcut-o. „În ultima perioadã, nimeni nu ne-a solicitat sprijinul. Competenta este, teoretic, a celor de la TF, dar, dacã ni se solicitã sprijinul si noi intervenim. Oricum, cei de la Politia Aninoasa ne-au comunicat cã anul trecut au recuperat peste 100 de tone de cãrbune, dar nimeni nu s-a constituit parte civilã si atunci dosarele se finalizeazã cu NUP”, a declarat Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara. Nici cei de la Politia TF – care mai fac patrulãri în zonã – nu au fost chemati în ajutor, cel putin în ultima perioadã.

Oricum, potrivit datelor oficiale, la poarta Termocentralei Mintia, vagoanele ajung intacte, fãrã niciun kilogram de cãrbune lipsã, asta în ciuda celor care dau atacul periodic si furã sute de saci de huilã pe care le vând chiar si în Oltenia.

Carmen Cosman