Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara si presedinte al PRM Hunedoara, Costel Avram este de parere ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 128/21.12.2006, Compania Nationala a Huilei SA Petrosani ar fi putut beneficia de scutirea la plata a sumei de 1.943.470.404 lei.

Suma care reprezenta obligatii fiscale neachitate respective impozite, taxe, contributii si tax ape valoare adaugata, datorate conform evidentei fiscale la data de 31 decembrie 2005, inclusiv cele aferente lunii decembrie 2005 cu scadenta in anul urmator, obligatiile catre fondul de risc aferente imprumuturilor externe garantate de stat precum si accesoriile aferente acestor obligatii datorate si neachitate pana la data punerii in aplicare a masurilor prevazute in ordonanta.

“Problemele din Valea Jiului trebuie analizate in profunzime pentru a intelege ceea ce se intampla astazi. Intentia Guvernului de a sterge o parte importanta a datoriilor CNH Petrosani, a fost una buna, insa acest lucru nu s-a realizat. Conducerea CNH Petrosani de la acea vreme nu avea altceva de facut decat sa

trimita o notificare Consiliului Concurentei pana in 31 decembrie 2006. N-a facut-o. Directorul era in concediu la acea data. Cum este posibil ca un director liberal sa nu fie interesat de o astfel de decizie, a Guvernului liberal interesat sa rezolve problemele CNH?”, a declarat  Costel Avram. Liderul PRM Hunedoara a mai declarat ca acea notificare, care ar fi trebuit inaintata Consiliului Concurentei in perioada 27-31 decembrie 2006, a ajuns la destinatar pe 15 martie 2007, cand Romania era deja membra a Uniunii Europene, prea tarziu pentru a mai beneficia de stergerea datoriilor.

Costel Avram a declarat ca informatiile pe care le face publice au ajuns in posesia sa in urma unei cereri adresate conducerii CNH Petrosani, prin care, in baza Legii 544 a liberului acces la informatiile de interes public, a solicitat detalii cu privirea la procedurile care ar fi trebuit urmate pentru ca unitatea sa beneficieze de setrgerea datoriilor.

Referitor la protestele din Petrosani, Costel Avram a declarat ca “minerii au dreptate. Pentru ei nu s-a facut nimic, iar in comparatie va invit sa consultati lista cu indemnizatiile membrilor Consiliului de Administratie al CNH Petrosani in perioada 2005-2008”. “Actuala conducere a realizat perfomante in conditiile in care anul 2011 a fost un an in care CNH nu a mai primit subventie, pot spune ca dl. Constantin Jujan este cel mai bun manager pe care l-a avut Compania”, a declarat liderul PRM Hunedoara.

In anexe prezentam copiile documentelor furnizate de CNH Petrosani.

Raul IRINOVICI