Paznicii angajati la unitãtile miniere din Valea Jiului au declasat miercuri searã un protest spontan. Oamenii sunt nemultumiti cã de douã luni, de când au fost preluati de firma Luxguard nu si-au luat salariile. De vinã sunt cei din conducerea firmei de pazã, pentru cã facturile lor au termenul scadent în noiembrie.

Singura sansã ca oamenii sã-si primeascã banii se îndreaptã acum spre creditul acordat printr-o institutie bancarã, credit  obtinut de cei din conducerea firmei care a câstigat licitatia pentru pazã. Ies astfel la ivealã contractele dubioase obtinute de diferite firme dubioase, care au câstigat pentru cã au venit cu oferte avantajoase, dar care nu au bani sã-si plãteascã angajatii si nici sã le ofere echipamente de protectie.

S i-au bãtut joc de propriii angajati.

5-1Vorbim de cei care gestioneazã activitatea firmei de pazã de la unitãtile miniere. Asta pentru cã au câstigat un contract cu Complexul Energetic Hunedoara, dar nu si-au onorat promisiunile fatã de angajati si acestia au rãbufnit. Paznicii sustin cã muncesc ore suplimentare, nu au echipamente si pãzesc unitãtile miniere cu mâinile goale, în echipament de varã. În plus, au fost pusi sã-si semneze demisiile în alb si nici salariile nu si le-au primit. Este, pe scurt, povestea tristã a celor care în aceste zile pãzesc unitãtile miniere de hoti.

Nemultumirile i-au scos în stradã…..

……si zeci de oameni s-au adunat în fata minei Vulcan miercuri searã, la un protest spontan, în care si-au cerut salariile si restul drepturilor.  „Noi ne-am adunat cã nu mai vor bãietii sã mai intre în posturi. Din data de 1 august ne-am angajat aici si nu ne-au dat niciun ban. Echipament avem o cravatã si o cãmasã. Sã mergeti sã vedeti prin ce boscheti trebuie sã stãm si cu cine ne  fugãrim pe acolo. În 30 septembrie trebuia sã primim si asa cã noi nu mai intrãm în posturi. Ne-au pus sã semnãm demisiile în alb de acum o lunã, ca sã ne aibã la mânã, în caz cã protestãm”, spune un paznic.

„Am început munca pe 1 august si, cum scrie în contract, pe 30 septembrie trebuia sã primim salariul. Avem minimul pe economie, dar ar trebui sã lucrãm 160 de ore. Ori noi lucrãm 264 de ore. Nu am primit niciun ban si ne tot amenintã cã ne

dã afarã”, spune alt angajat lapazã, iar altii se plâng cã muncesc mult si fãrã echipamente. „În contractul colectiv de muncã spune una, ei fac cu totul altceva. Noi am lucrat, în loc de 172 de ore, cât prevede sã  lucreze un om obisnuit, am lucrat 240, 250 de ore. Nu ne-au asigurat nici echipamente si suntem încã în tinute de varã, vã dati seama cum e pe timpul acesta. Dacã ne prinde fãrã cravatã au nemultumuri, dar deocamdatã nici nu ne-a dat pantaloni sau pantofi. Eu sunt într-un post izolat si nu am iluminat corespunzãtor si îmi cumpãr becuri de casã, pe banii mei”, afirmã alt paznic.

Alti paznici au rãmas miercuri seara în posturile pe care au stat ziua si au declarat cã, dacã colegii lor nu intrã, ei nu mai ies si astfel vor protesta pânã îsi iau banii.

„Nu ne-au plãtit salariile. Ne tot amânã. Avem si noi familii, de plãtit rate, curent, apã. Rãmânem în post pânã ne rezolvã

problemele”, afirmã omul. Paznicii au fost nemultumiti cã nimeni nu a dorit sã stea de vorbã cu ei si doar un sef de obiectiv a venit la ei sã le promitã ceva, dar nici el nu a recunoscut cã oamenii au deja demisiile semnate. „Numai în data de 14 primesc salariile.  5-2Banii nu au sosit, iar informatia e gresitã cã s-a fãcut plata. Compania  plãteste, conform contractului care îl are cu Luxguard, la 60 si 90 de zile. Nici în ziua de azi nu am fost plãtiti. Firma a fãcut documentatia si a a scos un credit de la Bucuresti. Vineri scot banii si luni sunt cu ei aici. Nu au fost obligati sã semneze demisiile în alb la angajare”, le-a spusn Adrian Todor, inspector securitate de la firma de pazã, cel care pânã la urmã a recunoscut cã lucrurile nu sunt tocmai pe roz. Paznicilor de la Vulcan li s-au alãturat la protest cei de la Preparatia Coroiesti, dar si cei de la mina Lonea, care sunt în aceeasi situatie.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara…

….. s-a delimitat, însã, de actiunile paznicilor, iar directorul general a spus cã factura nu a fost încã achitatã. „Firma de pazã a câstigat contractul în vremea când acesta a fost licitat de cãtre Societatea Nationalã a Huilei. Nu stiu decât cã ei au emis o facturã în data de

3 septembrie, iar scadenta este în data de 3 noiembrie. Ce le-au promis sefii de firma de pazã angajatilor, e treaba lor”, a precizat Daniel Andronache, director general al Complexului Energetic Hunedoara, pentru a elimina suspiciunea potrivit cãreia banii ar fi intrat în contul angajatorului Luxguard Protector.Mai mult, pentru cã oamenii

s-au plâns de lipsa echipamentelor, iar inspectorii ITM vor verifica toate punctele de lucru ale acestei firme. Asta pentru a vedea cum lucreazã oamenii de la pazã.

Diana Mitrache