Cornel Resmerita: ”Vinovatii trebuie sa plateasca”

Miron Cozma ii incurajeaza pe mineri sa-si ceara drepturile in Capitala, in fata Guvernului. O buna parte a minerilor parca ar vrea si ei sa bata drumul Bucurestiul, insa sunt alte voci care sustin exact contrariul, amintindu-si de stigmatul pe care Valea Jiului inca-l mai poarta de pe urma mineriadelor.

Cornel Resmerita, primarul municipiului Lupeni, spune ca minerii au dreptate, intrucat si el stie ce grea este munca in subteran. ”Nu pot sa spun decat ca minerii au perfecta dreptate. Ce s-a negociat trebuia sa se puna in aplicare, iar pentru ce nu s-a intamplat, vinovatii trebuie sa plateasca. Eu am mai spus dupa ce Comisia Europeana a acceptat subventia sa nu ne imbatam cu apa rece. Cei care au negociat trebuiau sa tina cont de mineri, dar au trecut peste vointa lor. Guvernul nu vrea sa faca ceea ce trebuie pentru Valea Jiului. Nu ajuta mineritul sub nicio forma”, este de parere Resmerita.

Cat despre nominalizarea vinovatilor, Resmerita spune ca nu vrea sa dea nume in aceste momente de tulburare: ”Nu vreau sa dau nici un nume, ca este un caz destul de grav ce se intampla zilele acestea. Dar cei care au gresit se stiu si pot spune ca s-au grabit cu negocierea, iar acum se vede rezultatul. Au negociat sub o forma populista pentru a iesi in fata. Minerii trebuie sa primeasca ceea ce le trebuie, trebuie sa aiba salarii decente”.

Gheorghe Ile: ”Miron Cozma a distrus Valea Jiului”

Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, si el fost miner, este de parere ca protestul ortacilor in Capitala nu ar duce la nimic bun. Insa considera ca unul dintre principalii vinovati pentru ce se intampla de 20 de ani incoace cu mineritul este fostul lider al minerilor, Miron Cozma.

”Am vazut ca Miron Cozma ii cheama la Bucuresti pe oameni. Dar Miron Cozma mai bine nu s-ar baga el in declaratii despre mineri, ca el a distrus Valea Jiului. Minerii pot protesta pentru drepturile lor si aici, in Valea Jiului, nu ar fi o idee buna sa plece spre Bucuresti. Au mai fost odata la Bucuresti si Valea Jiului a pierdut. Eu zic sa invatam din greselile trecutului si minerii sa nu se mai lase manipulati politic”, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, Gheorghe Ile.

”Minerii au fost batjocoriti de la Revolutie incoace…”

Cristian Resmerita, deputat PSD de Valea Jiului, spune ca singurul lucru concret este ca minerii traiesc greu. ”Eu nu stiu daca plecarea la Bucuresti este o solutie buna sau nu. Dar cert este ca oamenii traiesc foarte greu, au conditii de munca inumane si salarii mizerabile. Este normal sa fie disperati si sa isi ceara drepturile. Eu sunt alaturi de ei si voi intreprinde si actiuni concrete in acest sens”, spune deputatul PSD.

Un alt politician, de data aceasta national liberal, este de parere ca minerii ar trebui sa invete din ce s-a intamplat pe vremea cand ii conducea Miron Cozma. ”Pe de o parte, nu poti sa nu le intelegi frustrarea ca nu li s-au respectat promisiunile. Dar o astfel de actiune, ca plecarea la Bucuresti, nu are un rezultat. Rezultatele ajungerii minerilor la Bucuresti nu a fost unul benefic. ªi in ziua de azi aceasta breasla poarta o umbra ca urmare a ce s-a intamplat cand domnul Cozma ii conducea. Dar ii inteleg, minerii au fost batjocoriti de la Revolutie incoace. Sunt amenintati cu restructurari in fiecare luna, nu au tehnica necesara, isi risca viata zi de zi, dar solutia in nici un caz nu este de a merge la Bucuresti. Pentru ce se intampla acum ar trebui sa ii traga de maneca pe alesii care-i reprezinta la Bucuresti si care fac parte din principalul partid de guvernamant”, sustine Bogdan Timpau, deputat PNL.

Constantin Cretan: ”Minerii sunt provocati sa mearga la Bucuresti”

Constantin Cretan, unul dintre liderii minerilor care a facut puscarie in urma mineriadelor trecute, declara ca guvernantii trebuie sa-si respecte promisiunile. ”Guvernul trebuie sa inteleaga doleantele minerilor si sa le aprobe ceea ce au cerut. Puterea ar trebui sa tina seama de protestele minerilor din Valea Jiului, pentru ca minerii sunt o forta. Dar nu, nu este o solutie mersul la Bucuresti. O spun in perfecta cunostinta de cauza, pentru ca noi, liderii minerilor, am platit deja destul. ªi a platit si Valea Jiului”, a declarat Cretan.

De asemenea, el mai sustine ca refuzul guvernantilor de a respecta revendicarile minerilor este o provocare: ”Ceea ce a facut guvernul, de a nu respecta protocolul semnat luna trecuta, reprezinta de fapt o provocare. Puterea stie ca nu va mai castiga alegerile si vrea sa ii provoace pe mineri sa vina la Bucuresti, peste ei. ªtiu ca minerii sunt oameni dintr-o bucata si se infurie rapid, de aceea eu nu ii sfatuiesc sa mearga la Bucuresti. Nu isi doreste nimeni sa se repete istoria”.

”Eu nu as incuraja pe nimeni sa mearga la Bucuresti. Solutia este greva aici, in Valea Jiului. Daca vor protesta in Capitala, miscarea acesta va fi speculata si atentia va fi mutata de la adevaratele probleme ale mineritului. Parerea mea este ca mineritul trebuie subventionat in continuare si mineritul trebuie sa continue, nu sa fie ingropat”, spune si Dorel ªchiopu, consilier local PRM la Vulcan.

Anamaria NEDELCOFF

Advertisements

7 comentarii la „Cornel Resmerita: ”Vinovatii trebuie sa plateasca”

 • 7 martie 2012 la 21:07
  Permalink

  Cretan este cel mai aproape de adevar.Asistam la scenarii identice cu ale „mineriadelor” (uf ! Cuvintul asta enervant).”Regizorii” stau in spatele usilor inchise si bine zavorite.Scenarii de Secret Service.Mineriadele cum incepeau ?Prin aminarea platii salariilor,respectiv blocarea contului in banca.Pai,cine putea sa-i dea ordin unui presedinte al CA de talia lui Prinz Eugen,daca nu serviciile sau structurile fostei Securitati.Cosma nici nu stia care urma sa fie traseul si evolutia evenimentelor.Asa ca Ile si Razmerita sa ne mai lase cu speculatiile,fiindca-s dintre ei.Inclusiv atitudinea de satrapi si inalta protectie evidenta la toate magariile pe care le fac ,denota asta.

 • 8 martie 2012 la 05:43
  Permalink

  Cretan are prefecta dreptate dar nu-l inteleg de ce la primit in organizatia lui pe un lenes de paznic care se crede lider de sindicat (sta pe internet si scrie comentari sub diverse nume).

 • 8 martie 2012 la 06:00
  Permalink

  Buna si sugestiva poza lui „Lupo”.Ce i-ati pus in „troaca” ?Normal,porumb-boabe c-asa se hraneste Marele Alb.

 • 8 martie 2012 la 06:23
  Permalink

  ARESTATI CONDUCATORII SIND. MUNTELE,EI SINT CAPI INSTIGARII MINERILOR ,INCITA MINERII SA STRIGE BUCURESTI, SINT DOVEZI AUDIO-VIDEO .MINERII ,NU PLECATI LA BUCURESTI CA VETI AVEA NUMAI DE SUFERIT.SCHIMBATI SINDICATELE SI COND. CNH SI FACETI ALEGERI LIBERE.DEABIA DUPA ACEA VETI AVEA DE CISTIGAT -NOROC BUN

 • 8 martie 2012 la 11:30
  Permalink

  Nu uita Resmerita sa platesti si tu pentru dezastrul din Lupeni si Straja!

 • 8 martie 2012 la 13:01
  Permalink

  trei dobitoci isi dau cu parerea despre minerit :ile,razmerita si papagalul deputat,ce dracu au facut dobitocii astia in ultimii ani pt.a scoate mineritul din criza? au supt de la mai marii PDL-isti!

 • 12 martie 2012 la 14:29
  Permalink

  Deputatul PSD spune ca va intreprinde actiuni concrete… Pai sa ne spuna ce anume, clar : „bai, ma duc maine sa vorbesc cu ministrul”, nu abureli de-astea de tip secretar PCR – auzi la el „actiuni concrete”… mi-aduc aminte de sedintele UTC cand il aud p-asta !

Comentariile sunt închise.