86  de persoane din Petrosani au ramas fara ajutoarele sociale, alocatii si indemnizatii pentru ca nu si-au putut plati impozitele la bugetul local. Mult comentata masura a guvernantilor, respectiv Ordonanta de Urgenta a Guvernului 124/2011 sisteaza plata ajutorului social catre cei care nu si-au platit taxele locale, a atins serios si asistatii din Petrosani.

Ordonanta spune ca se vor suspenda alocatiile pentru sustinerea familiei, indemnizatiile mamelor pentru cresterea copiilor si ajutoarele sociale celor care nu au platit impozitul pe casa, masina sau teren. Sistarea platii se face pentru 5 luni, timp in care persoana trebuie sa dovedeasca faptul ca s-a achitat de datorii. Daca o face, asistatul isi va primi banii si pe perioada cand nu a fost platit. Daca nu, acesta risca sa fie eliminat definitiv de pe lista beneficiarului de sustinere sociala.

La Petrosani, 86 de persoane au fost sistate de la plata, iar 14 si-au platit impozitul si le-a fost reluata plata. ”Ultimele verificari s-au facut in 31 ianuarie.

Noi am inaintat tabelele cu beneficiarii acestor drepturi  Serviciului local de Taxe si Impozite pentru a se face verificarile si ne-au dat persoanele care inregistrau datorii, drept pentru care acestia vor fi suspendati de la plata. De precizat ca in momentul cand vor face dovada ca si-au achitat impozitele, in intervalul de 5 luni, beneficiarii isi vor primi banii si pe lunile de suspendare, adica nu vor pierde acesti bani. In luna februarie, de la plata ajutorului social sunt suspendate  inca 9 persoane, iar din totalul de 35, s-au achitat de datorii 6 persoane, astfel in luna martie au ramas 29 persoane suspendate.

De la alocatia pentru sustinerea familiei sunt suspendate 28 de persoane, iar de la plata indemnizatiei pentru cresterea copilului au fost suspendate  23 de mame, dintre care 8 au achitat impozilele, iar acum avem  15 care nu-si primesc banii. Speram ca acest numar al suspendarilor sa scada” – a declarat Cristina Mraz, sef Serviciu de Asistenta Sociala Petrosani.

Multe familii cu situatie sociala critica supravietuiesc doar din aceste ajutoare si alocatii. La toate aceste conditii se adauga multe altele, printre care si pierderea alocatiei de stat pentru copii in cazul in care acesta acumuleaza 20 de absente.

De precizat ca alocatia de stat este de 200 lei pentru copiii pana la 2 ani, 42 lei pentru cei cu varsta cuprinsa intre 2-18 ani si 48 lei pentru copiii cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani. Nivelul lunar al venitului minim garantat este de 125 lei pentru o persoana singura, 225 lei pentru o familie formata din 2 persoane, 315 lei pentru familia cu 3 persoane, 390 lei pentru familia cu 4 persoane, 465 lei pentru o familie de 5 persoane si cate 31 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5.

Ileana Firtulescu