Scaunul lui Bebe Nica se clatinã / Alegeri în sindicatele din Valea Jiului sub presiunea minerilor

Minerii din Valea Jiului se pregãtesc de alegeri, chiar dacã mai repede decât se preconiza. La Conferinta ordinarã din septembrie, s-a decis organizarea de alegeri dupã obtinerea reprezentativitãtii sindicatului la nivel de CEH. Instanta, însã, a  amânat cauza, însã actualii lideri au trebuit sã se supunã vointei membrilor de sindicat. 

Petre Nica, presedintele Sindicatului „Muntele” are de ce sã se teamã pentru scaunul sãu. Se bucurã de tot mai putinã popularitate în rândul minerilor, care l-au acuzat în repetate rânduri cã nu a fãcut nimic pentru ei, iar sustinerea din partea colegilor din Biroul Executiv al sindicatului este tot mai scãzutã. Acesta este si motivul pentru care alegerile se vor desfãsura mai repede decât si-ar fi dorit Nica, dupã cum spun surse sindicale. La Conferinta Ordinarã a Sindicatului Muntele, desfãsuratã la începutul lunii septembrie, cei 252 de delegati au votat în unanimitate pentru declansarea alegerilor anticipate, iar ca datã a alegerilor s-au luat în calcul douã variante. Unii su sustinut organizarea alegerilor la începutul lunii octombrie. O altã variantã, îmbrãtisatã si de actualul sindicalist – sef al minerilor din Valea Jiului a fost la o sãptãmânã dupã obtinerea în instantã de cãtre Sindicatul „Muntele” a reprezentativitãtii  la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. 1-1Numai cã la termenul din data de 7 octombrie, instanta a decis amânarea judecãrii cauzei pentru data de 21 octombrie. Iar membrii Biroului Executiv al Sindicatului Muntele au considerat cã au asteptat destul si au cerut ferm organizarea de alegeri anticipate. Data va fi decisã miercuri, când se va sti dacã este vorba despre 16 sau 23 octombrie 2013. Contestatarii lui Petre Nica si-au manifestat speranta cã aceste alegeri „vor deschide calea pentru unificarea sindicatelor din Valea Jiului într-un singur sindicat mare si puternic care sã cuprindã atât minerii cât si energeticienii”, dupã cum a precizat liderul minerilor de la Livezeni, Adrian Jurca.

Unificare solicitatã si de Liga Minerilor

ªi reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului a lansat ideea reunificãrii sindicatelor miniere din Valea Jiului. „Pentru a avea o relatie institutionalã cu administratia CEH bazatã pe atributul unui dialog social principal, constructiv si în deplinã concordantã cu respectul fatã de legislatia în domeniul activitãtii sindicale, se impune realizarea unei noi constructii sindicale, bazatã în primul rând pe vointa majoritãtii salariatilor de la fiecare sucursalã în parte si, ulterior, pe realizarea si consolidarea unitãtii sindicale, în cadrul unei noi federatii care sã functioneze la nivelul CEH, cu legitimitate maximã conferitã de reprezentativitatea datã atât de numãrul membrilor sãi de sindicat, cât si de cea conferitã de afilierea la Federatia Energetica din cadrul Blocului National Sindical, detinãtor al reprezentativitãtii la nivel de ramurã”, a explicat presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas. Deja Liga a lansat invitatia tuturor sindicatelor existente la nivelul subfilialelor Complexului Energetic Hunedoara si tuturor salariatilor sã constituie noi organizatii sindicale, independente si cu structuri de conducere care sã reprezinte vointa majoritãtii salariatilor, astfel încât „împreunã sã putem realiza o constructie sindicalã solidã, serioasã, profesionistã si reprezentativã care sã poatã negocia un contract colectiv de muncã avantajos pentru mineri si energeticieni deopotrivã si sã poatã sustine un dialog social competent în cadrul noii structuri a CEH”.

Carmen Cosman

Advertisements

2 comentarii la „Scaunul lui Bebe Nica se clatinã / Alegeri în sindicatele din Valea Jiului sub presiunea minerilor

  • 9 octombrie 2013 la 06:28
    Permalink

    lakatos nu e nici el iubit de mineri care nu au uitat ca de la el a inceput dezastrul mineritului si in plus e si pensionar deci e clar ca singura motivatie care il mina in lupta e ciolanul in plus mai e si membru psd deci nu poate fi impartial.

  • 9 octombrie 2013 la 09:11
    Permalink

    minerii ar trebui sa schimbe toti liderii corupti si agatati in scaun cozma ,jurca ,sandu daniel sint la fel cu lakatos si bebe nica ii intereseaza doar binele lor si atit cit despre lakatos cred ca ar trebui sa arate veniturile avute ca presedinte la lsmvj si minerii sa judece singuri.

Comentariile sunt închise.