8Cu ochii pe reorganizare. Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncã Valea Jiului sunt cu ochii pe reorganizãrile din cadrul Societãtii Nationale de de Închideri Mine Valea Jiului. Conditia esentialã pentru securitatea angajatilor, dar si pentru buna desfãsurare a exploatãrii este ocuparea tuturor posturilor.

”Încã din momentul când s-a pus problema si s-au fãcut listele pentru disponibilizare am impus angajatorului, respectiv Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului sã-si facã o analizã de personal vis a vis de persoanele, de meseriile si de activitãtile desfãsurate a celor care vor pãrãsi sistemul. A fost putin mai complicat pentru cã initial au fost niste liste si ulterior s-a comunicat cã nu beneficiazã de venitul în complectare, listele s-au modificat. Automat s-au refãcut si aceste liste cu necesarul de personal si cu cel care rãmâne, cu gradul de acoperire. Din aceastã analizã încã de atunci s-au tras niste concluzii încã de când au fost definitivate listele si am tras concluzi cã existã posturi care vor fi descoperite. Angajatorul a înteles importanta acestui lucru si în prima etapã a intrat într-un proces de reorganizare datoritã faptului cã sunt unele unitãti care au în exces artificieri si au complexe mecanizate unde se executã mai putine operatii de împuscare si pot fi redistribuiti la unitãtile unde este nevoie de artificieri si dupã ce se va derula si acest program de reorganizare internã si transfer de unitãti în asa fel încât sã se acopere o parte din posturi, în conditile în care vom solicita din nou o analizã de personal, iar în conditile în care rãmân posturi descoperite angajatorul nu poate decât sã-si restrângã activitatea în asa fel încât sã asigure posturile minime necesare în asa fel încât sã nu fie probleme”, a declarat Ileana Bodea, sed SSM-ITM Valea Jiului.

Sanctiuni pot fi aplicate doar în conditiile în care nu sunt respectate reglementãrile legale si siguranta lucrãtorilor se aflã sub semnul întrebãrii.

”În conditile în care organizatoric îsi restrâng activitatea în asa fel încât sã facã dovadã cã respectã legea, nu putem sã aplicãm sanctiuni. Este clar cã unde nu se respectã legea si se pune în pericol siguranta oamenilor, nu numai cã se vor aplicã sanctiuni dar se poate merge si pânã la sistarea de activitate. În conditile în care nu ai o plasare cu respectarea prevederilor legale, sau nu poti sã intreti un put, sau nu ai suficienti semnalisti, vor sista activitatea de transport în putul respectiv pânã când se va face dovada cã întretinerea putului respectiv, asigurarea cu mecanici a masinii de extractie, cu semnalisti se face conform legii astfel încât sã nu se punã în pericol viata oamenilor”, a mai precizat sursa citatã. Directorul general al Societãtii Nationale de Închideri Mine, Aurel Anghel a

precizat cã existã mici probleme în ceea ce priveste anumite posturi însã aceste probleme vor fi remediate prin redistribuirea sau calificarea personalului.

Monika BACIU