Probe din dosarul exploziei de la Sighet au ajuns la Petrosani

Specialistii de la Institutul National de Securitate Miniera si protectie Antiexploziva – INSEMEX Petrosani au primit mai multe telefoane mobile descoperite in locul unde s-au produs cele doua explozii de la Sighetu Marmatiei, iar acestea urmeaza sa fie expertizate.

Cercetatorii INSEMEX trebuie sa stabileasca, cu exactitate, care este cauza producerii celor doua deflagratii soldate la momentul respectiv cu 17 raniti, dintre care unul a decedat. Pe langa telefoanele mobile, in laboratoarele INSEMEX vor fi expertizate si celelalte probe prelevate de la fata locului. Sunt luate in calcul mai multe variante, iar directorul general al Institutului, Constantin Lupu, spune  ca orice este posibil sa se fi intamplat la Sighet. „Acolo am gasit telefoane mobile pe care le aducem la expertiza, asta chiar daca sunt poate specialisti care spun ca era imposibil sau putin probabil sa produca o deflagratie. Noi nu putem exclude nici o ipoteza decat dupa efectuarea  expertizelor tehnice”, a declarat Lupu.  O echipa de la INSEMEX s-a deplasat si la locul producerii celor doua deflagratii, pentru a face cercetari de specialitate, la solicitarea Inspectiei Nationale a Muncii Bucuresti, fiind singurul institut national care efectueaza astfel de expertize tehnice.

„Rolul nostru este sa stabilim cauzele care au condus  la producerea celor doua explozii, mecanismul de migrare si acumulare a gazului in concentratii explozive atat in toaleta clubului, cat si in spatiul adiacent clubului, unde s-a produs cea de a doua explozie”, a precizat directorul institutului din Petrosani. De asemenea, expertiza tehnica trebuie sa stabileasca si sursa de initiere a deflagratiilor. Prezenta specialistilor de la Petrosani la locul celor doua deflagratii a fost solicitata de Inspectia nationala a Muncii, INSEMEX fiind singurul institut abilitat sa faca astfel de expertize.

In anul 2011, specialistii INSEMEX Petrosani au realizat 12 expertize tehnice de specialitate, pentru tot atatea cazuri.

Carmen Cosman

Advertisements