Statiunea turisticã Straja este pregãtitã pentru sezonul de iarnã, iar cabanierii sunt pe ultima sutã de metri cu amenajarea cabanelor. Începând cu instalatiile de transport, care au fost modernizate si omologate ISCIR, pârtiile aranjate la standarde europene, iar drumul de acces înspre statiune a fost reabilitat acolo unde era cazul.

Oferta în statiunea Straja este extrem de atractivã, iar cabanierii promit pentru acest sezon „o iarnã incendiarã”, cu multe spectacole si concursuri. Posibilitãtile de cazare în zonã sunt diverse, iar majoritatea cabanelor si a pensiunilor sunt situate în apropiere de pârtii si telescaun. Emil Pãrãu, investitor în Straja spune cã deja au fost rezervate pentru sezonul de iarnã peste 50 la sutã din locurile de cazare oferite de statiune. “Pârtiile sunt amenajate, instalatiile de transport pregãtite, iar noi asteptãm doar zãpada sã se depunã si iubitorii sporturilor de iarnã sã vinã sã se bucure de oferta noastrã”, spune Emil Pãrãu.

În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul utilajelor de bãtãtorit zãpada, ratrac-uri, pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, statiunea Straja însumeazã aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din acestia, 20 km vor fi acoperiti cu zãpadã artificialã din acest sezon (2012-2013). Cele 10 instalatii de transport pe cablu vã asigurã accesul facil la toate pârtiile din statiune. Noutãti absolute: înlocuirea telescaunului cu o telegondolã modernã si constructia noului telescaun de pe Vf. Straja.

Astfel, apar pârtii noi, cea mai lungã fiind Pârtia Straja, care pleacã din Vf. Straja (1868m) si ajunge la statia de îmbarcare a telegondolei (750m), având o lungime de 8,1 km. Toate pârtiile si traseele montane au fost amenajate si marcate în aceastã varã astfel încât turistii sã stie în permanentã în ce zonã se aflã.

5-1În ce priveste preturile, acestea sunt la fel ca si anul trecut, respectiv teleschiul  costã între 2 lei si 3 lei, închiriatul unui echipament complet de schi costã 30 de lei pe zi, iar unul de snow-board 35 de lei pe zi. Un loc de cazare porneste de la 50 de lei pe noapte de persoanã. Statiunea dispune de masini de bãtãtorit zãpada si puncte de închiriat echipament, iar siguranta turistilor este asiguratã de punctele de salvamont ce se gãsesc la capãtul superior al telescaunului si la vechea cabanã Straja, dar si de jandarmii montani care patruleazã pe toate pârtiile. Turistii trebuie sã stie cã nu au voie sã-si lase masinile pe marginea drumului care duce înspre statiune, parcarea în alte locuri decât cele amenajate fiind interzisã.

Totodatã aruncarea gunoaielor în afara locurilor de depozitare amenajate se sanctioneazã

contraventional.

Marius Mitrache