O stradã din Petrosani nu poate beneficia de retea de ape uzate pentru cã, fostul prefect de Hunedoara, printr-o societate pe care o controleazã, a revendicat mai multe conducte metalice care treceau exact pe traseul pe care ar fi trebuit introdusã canalizarea.

Tevile au fost scoase de firma care executã lucrãrile de canalizare si depozitate pentru a fi recuperate de societatea lui Serafinceanu. Numai cã, fostul prefect vrea sã-i fie puse la loc si reteaua de canalizare sã fie deviatã. Cum nu s-a gãsit solutia tehnicã, strada a rãmas un imens santier spre disperarea localnicilor.

2-1Zona D, societatea care a câstigat licitatia pentru reabilitarea retelelor de apã si canal în Petrosani, a început, conform proiectului european, introducerea retelei de canal în strada Mãrãsesti. Dupã deschiderea santierului muncitorii au dat peste mai multe conducte metalice care alimentau cu apã fostul UMIROM, actualul Gerom controlat de Aurelian Serafinceanu. Retelele respective nu mai erau în functiune dupã ce hotii au demolat aproape în întregime bazinele de apã care le alimentau. Conducerea firmei Zona D, sustine cã a scos conductele si le-a depozitat la sediul societãtii de unde firma

fostului prefect sã le poatã recupera. Numai cã reprezentantii GEROM au cerut sã fie bãgate înapoi si sã se gãseascã un alt traseu pentru reteaua de canal. Disputa a fãcut ca de mai bine de douã sãptãmâni lucrãrile sã fie sistate, firma lui Serafinceanu amenintând cu un proces executantul angajat de Apa Serv Valea Jiului si astfel zeci de oameni sã sufere, pentru cã la portile lor este un imens hãu. «Trebuie sã facã ceva cineva, nu se poate ca o stradã sã rãmânã asa pentru cã se opune Serafinceanu. Noi nu ne mai putem duce acasã, riscãm sã murim pentru cã se surpã pãmântul din cauza ploilor. Nu ne putem aduce lemnele, cãrbunii pentru iarnã. Aici nu poate intra Salvarea, Doamne fereste de un incendiu, cã ardem toti pentru cã pompierii nu vor putea ajunge», sustin locuitorii strãzii.

Încercare de mediere

2-2Ieri, la fata locului, au fost convocati de municipalitatea Petrosani  beneficiarul proiectului, Apa Serv Valea Jiului, constructorul Zona D si reprezentantul Gerom, Michael Melczer pentru a se gãsi o solutie. Numai cã întâlnirea a fost inutilã, pentru cã Melczer a anuntat din startul discutiilor cã nu este de acord ca lucrarea de canalizare sã continue pânã când conductele aflate în proprietatea Gerom nu vor fi îngropate la loc. «Cã sunt în functiune sau nu, nu afecteazã dreptul de proprietate. Nimeni n-a avut nici o altã pretentie decât sã fie puse la loc«, a sustinut Melczer. Executantul lucrãrilor prin directorul Todor Tamas a explicat cã este imposibil ca reteaua de canal sã fie realizatã în

aceste conditii. «Oamenii nu pot beneficia de canalizare pentru cã se opune Serafinceanu.

El  vrea sã detinã tot orasul, dar uite cã nu se poate si nu ne împiedicãm acum de un ciot. Facem adresã Primãriei Petrosani sã vedem ce redeventã a plãtit pentru tevile respective care trec pe domeniul public. Din ceea ce stim n-a plãtit niciodatã nimic. Asa cã vom solicita Primãriei sã stabileascã redeventa si pentru anii trecuti încât o sã plãteascã atât cât nu fac tevile. Oamenii de aici au dreptate când spun cã nu mai pot sta asa cu santul acesta, cã este un real pericol pentru ei. Sã le spunã Serafinceanu cã ei nu au dreptul la canalizare«, a declarat Costel Avram, director general Apa Serv Valea Jiului. 2-3Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a sustinut cã trebuie gãsitã o solutie pentru ca locuitorii strãzii Mãrãsesti sã beneficieze de retea de canalizare mai ales cã municipalitatea a avizat lucrãrile de pe domeniul public, tocmai din acest considerent.

Maximilian Gânju