La Ziua Recoltei petrilene, organizatã de PNL si Asociatia Multiflora, nu vor fi permise ‘chinezisme si tiribombe’, ci doar produse traditionale, cu oameni de afaceri si persoane fizice din Valea Jiului si de pe satele hunedorene, cu produse de grãdinã si alimente fãcute în casã, cu specificul celor de pe Jiet, la care s-a alãturat si Emil Pãrãru cu produse ciobãnesti. Vinul si mustul vor fi aduse de la Recas, iar Sofia Vicoveanca va cânta 50 de minute, vor evolua si Adrian Stanca si artistii locali.

Debutul unei actiuni, din orice domeniu, a stârnit întotdeauna pãreri pro si contra de genul ”nu va fi ceea ce se spune” sau ”se laudã, nu e chiar asa” sau ”nu va putea face asta pentru cã…” etc., iar de partea cealaltã – ”ai auzit ce face? Super!” sau ”în sfârsit s-a gândit cineva si la asta” etc.

În cazul ”Zilei Recoltei”, care va fi organizatã la Petrila de liberali si Asociatia Multiflora, sub conducerea lui Costel Avram, s-a spus de cãtre unii edili cã Sofia Vicoveanca nu va onora un eveniment ”mãrut” cum este cel de la Petrila si cã Valea Jiului nu are producãtori atât de diversificati încât sã acopere paleta unui târg cu asemenea tematicã. Edililor li s-au alãturat si alti cetãteni ai orasului, care se îndoiau serios de reusita unei astfel de initiative. Existã si o parte a petrilenilor care asteaptã sã se întâmple ceva remarcabil în localitatea lor, ceva din care sã tragã foloase, care sperã ca Avram si ai lui sã nu-i dezamãgeascã.

5-1Cum data în care se va marca Ziua Recoltei este forte aproape, 12 octombrie, am întrebat în ce stadiu sunt pregãtirile, dacã Sofia Vicoveanca va cânta la Petrila, dacã petrilenii se vor putea aproviziona cu adevãrat pentru iarnã, dar mai ales am dorit sã aflãm cine si cu ce va participa la târgul organizat cu acest prilej.

”S-o luãm sistematic… La Petrila va fi cu adevãrat Ziua Recoltei si în nici un caz nu voi permite lucruri de genul ”chinezisme si tiribombe”. Am discutat cu dr. Octavian Popescu si vom avea oameni de afaceri locali, producãtori si comercianti de produse de sezon si traditionale, cum ar fi brânzeturile, slãnina, cârnati afumati, tobã, pastramã si tot ce tine de mezeluri traditionale, apoi legume si fructe – rosii, gogonele, vinete, cartofi etc – toate de grãdinã, prin comercianti din Valea Jiului, dar si de pe satele din judet. În sensul ãsta, primarul din Totesti ne-a asigurat cã ne va sustine prin producãtori de acolo pentru a avea suficientã marfã specificã. Vom promova si aduce în fata cetãtenilor traditiile de pe Jiet si alte zone. La toate acestea s-a alãturat si omul de afaceri Emil Pãrãu, care va prepara produse ciobãnesti specifice. De la Recas va fi adus vin si must. Vor exista douã corturi pentru a cinsti cum se cuvine oaspetii si pentru a se adãpsti oamenii în caz de vreme rea.

Apoi va avea loc spectacolul, care va fi sustinut, este stabilit deja, de Adrian Stanca, Sofia Vicoveanca – care va cânta timp de 50 de minute, Cornel Todea de la Uricani, Junii Petrilei, Bujorii Muntelui… Îmi doresc sã fie vreme bunã pentru ca totul sã fie asa cum trebuie pentru petrileni si chiar pentru Valea Jiului” – a declarat Costel Avram, presedintele PNL Petrila.

5-2De precizat cã la Vulcan, în aceeasi zi, va avea loc o sãrbãtoare de acelasi gen organizatã de Consiliul Local si Primãria municipiului. Deci, e concurs! Sã vedem cine este cel mai bun organizator – Primãria Vulcan sau PNL Petrila si Asociatia Multiflora. În mod normal, Primãria si CL Vulcan ar trebui sã ”rupã lantul” pentru cã în cauzã sunt bani publici, plus colaborarea cu societãtile comerciale si persoane fizice. La Petrila, banii sunt privati, din buzunarul câtorva… Vom fi cu ochii pe ei!

Ileana Firtulescu