9Dimineata de 3 octombrie a fost prima cu ninsoare adevãratã în Valea Jiului. Încã de la primele ore ale diminetii, ploaia si lapovitã s-au transformat într-o ninsoare cu fulgi mari si aposi, care s-au asternut pe crengile copacilor si putin pe stradã, dar care nu au rezistat prea mult.

Edilii din Valea Jiului, în “operativã” cu drumarii

Dacã anul trecut, la începutul lui octombrie, vremea era frumoasã, iar soarele ne încãlzea, acum,  ninsoarea de ieri dimineatã i-a fãcut pe edili sã se gândeascã deja la stocul de  materiale antiderapante si la utilajele de deszãpezire.  De altfel, cu totii au anuntat cã sunt pregãtiti sã facã fatã iernii timpurii. “ Suntem pregãtiti pentru iarnã, în sensul în care suntem la faza la care ne aprovizionãm cu materialele antiderapante. Firma care se va ocupa de deszãpezire este pregãtitã, dar materialul trebuie sã-l aducem noi. Dar, sãptãmâna viitoare, tot ceea ce ne trebuie, va fi aici ”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Municipiului Petrosani. Însã, dacã ninsoarea va continua si în zilele urmãtoare,  edilul sef de la Petrosani a anuntat cã mai are pe stoc material de anul trecut, asa cã poate intervenit cu utilajele pe drum, dacã este cazul.

Prima zãpadã adevãratã, i-a fãcut si pe ceilalti edili din Valea Jiului sã intre în sedinte operative cu responsabilii de la drumuri, ieri dimineatã.

Prefectul Sorin Vasilescu, în teren

Si, nici prefectul nu a stat la biroul din Deva, ci a venit în Valea Jiului, pentrua  discuta cu primarii.  În cadrul întrunirilor, s-a punctat mai ales problema contractelor de deszãpezire.

“Discutãm în primul rand de modul cum s-au organizat Drumurile Nationale si Drumurile Judetene, unde avem o situatie destul de clarã. Din punct de vedere al unitãtilor administrative teritoriale, asteptãm datele de la fiecare. Din pãcate, dupã cum stiti, iarna, din punct de vedere al contractelor, începe de la 1 noiembrie.

Pânã la aceastã datã, cei care vor încheia contracte de deszãpezire cu agentii economici, vor intra pe contracte de urgentã, iar cei care au utilaje proprii, s-au pregãtit, astfel încât acestea sã fie în bunã stare de functionare. Perioada de ninsoare va fi însã una scurtã, de douã zile si jumãtate, aproximativ, iar la acest moment eu cred cã putem sã facem fatã ”, a declarat Sorin Vasilescu, prefectul judetului Hunedoara.

De altfel, la munte, stratul de zãpadã este deja de câtiva centimetri, iar temperaturile înregistrate sunt cu minus. În Masivul Parâng, vremea este instabilã, iar turistii trebuie sã fie echipati de iarnã, recomandã salvamontistii.

Luiza Andronache