10Administratia localã de la Petrila a implementat un proiect de 50 de miliarde de lei care nu are niciun rezultat concret. Este vorba de canalizarea din Cimpa care a costat administratia localã 50 de miliarde de lei, iar în urma finalizãrii lucrãrilor niciunul dintre locuitorii zonei nu s-au bransat la acest sistem. Acum, reprezentantii ApaServ Valea Jiului si cei ai primãriei Petrila cautã solutii pentru a pune în functiune canalizarea.

”Canalizarea din Cimpa este o investitie fãcutã de cãtre primãria orasului Petrila, alãturi de canalizare este fãcutã si o statie de epurare. Conform legilor românesti ele au trebuit date cãtre operatorul de apã, au fost preluate, ele nu au functionat si nu functioneazã.

În conditile în care noi am fãcut aceastã mare investitie cu canalizarea din Lonea, canalizarea din Cimpa cu cea din Lonea, iar statia de epurare o vom preda înapoi primãriei, dar încã nu avem niciun om legat la canalizarea din Cimpa cu toate cã au fost discutii cu oamenii, nu vor sã vinã si sã se lege si stau în continuare cu acele fose septice.

Vom mai avea încã odatã discutii. Pe de-o parte putem spune cã în anul 2013 este bine sã avem canalizare, este bine ca oamenii sã se ridice la nivelul de viatã din anul 2013 dar trebuie sã ne gândim cine a fost cu idea acestie canalizãri si dacã nu cumva au fost bani risipiti”, a declarat Costel Avram, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.

10-1De cealaltã parte stã edilul orasului Petrila, Ilie Pãducel, care spune cã sistemul de canalizare din Cimpa este foarte util pentru cetãteni.

”Canalizarea din Cimpa este foarte utilã pentru cetãtenii de acolo, ne-a fost cerutã sã o facem, am fãcut-o, am obtinut cu greu banii de la Guvernul României, dar am

finalizat-o. Am predat-o în urmã cu un an de zile la ApaServ Valea Jiului care este singurul operator autorizat în Valea Jiului pentru gestionarea, gospodãrirea si exploatarea a tot ce înseamnã canalizare si apã potabilã în Valea Jiului. Am înteles cã vrea sã ne dea statia de epurare înapoi la Primãrie, nu se poate acest lucru pentru cã aceasta face parte din proiectul de canalizare, din ansamblul proiectului.

I-am rugat si pe domnii consilieri de la PNL si pe domnul avram sã punã în functiune canalizarea mai ales cã la unii cetãteni din Cimpa se percepe pe

facturã canalizare, canalizarea trebuie sã fie pusã în functiune, cetãtenii sã fie bransati la canalizare si sã functioneze”, a declarat Ilie Pãducel, primarul orasului Petrila.

Directorul societãtii de apã din Valea Jiului spune cã racordarea gospodãriilor la sistemul de canalizare este costisitor pentru cetãteni. ”Sunt si probleme de infrastructurã dar în acelasi timp nici ei nu vor. Sunt sub probleme cu buna functionare a acestei

instalatii. Se pot remedia dacã oamenii vor cumpãra aparatura pentru a putea fi remediata problemã pentru cã este o diferentã de nivel. Fosele septice sunt mai jos decât reteaua de canalizare. Pe lângã faptul cã vor trebui sã cumpere acea aparatura trebuie sã plãteascã si curent si de toate.

De sãptãmâna viitoare oamenii nostri vor merge cu cei de la primãrie, mi-a promis primarul Pãducel cã va da tot sprijinul si sã vedem exact ce putem face în acea zonã. Pânã la urmã trebuie sã existe o bunã colaborare pentru cã oamenii sã se lege la canalizare si cã investitia fãcutã sã aibã finalitate”, mai precizeazã Avram

”Toate astepectele au fost luate în considerare, este vorba de o zonã de la Burdesti cu câteva care sunt sub nivelul canalizãrii, am obtinut aviz favorabil de la cetãteni care ne-au permis sã tragem o conductã separatã prin spatele caselor sã racordãm si acele case erau douã variante sau cu acea conductã prin spatele caselor sã racordeze sau cu sistem de pompe care sã împingã în gurile de canal.

Aceea era mai costisitoare, cealaltã nu e atât de costisitoare si se poate face si în momentul de fatã”, spune în replicã Pãducel.

Canalizarea din Cimpa a costat miliarde de lei vechi, însã în prezent aceasta nu face decât sã îsi dovedeascã inutilitatea pentru cã nicio gospodãrie nu este racordatã la sistem.

Monika BACIU