În ciuda protestelor privind eutanasierea câinilor fãrã stãpân si a legii care a împãrtit, practic, România în douã, putini sunt cei care au decis sã adopte un cãtel de la adãpostul din Petrosani. Cel putin deocamdatã, însã, câinii pot fi doar sterilizati si lãsati liberi pe strãzi, pentru cã legea privind eutanasierea animalelor care nu sunt adoptate în termen de 14 zile nu are si normele metodologice de aplicare.

Doar 16 câini fãrã stãpân au fost adoptati, în ultima perioadã de la adãpostul amenajat în Cartierul Colonie din Petrosani. Vorbim despre adoptiile care au avut loc dupã izbucnirea scandalului fãrã precedent legat de maidanezi, adicã dupã ce un copil de doar 4 ani a murit dupã ce a fost muscat de câini pe un teren viran de lângã Parcul Tei din Bucuresti. Sub presiunea strãzii, Parlamentul a adoptat legea care permite eutanasierea animalelor care nu sunt adoptate în termen de 14 zile de la capturarea lor, iar presedintele Traian Bãsescu a promulgat-o, dupã ce Curtea Constitutionalã a declarat-o ca fiind constitutionalã. Si asta în ciuda protestelor iubitorilor de animale, care considerã cã maidanezii ar trebui deparazitati, sterlizati si crotaliati si, eventual, adãpostiti în centre speciale, dar în niciun caz omorâti în masã!

Actiune blocatã de concediul medicului veterinar

La fel ca si în restul tãrii, si în Petrosani a fost organizatã o actiune cu efective lãrgite ale hingherilor care, în doar douã zile, au strâns de pe strãzi 28 de câini, pe care i-au sterilizat, iar apoi le-au dat drumul în locurile de unde i-au ridicat. Iar de atunci, au mai fost strânsi alti 20 de maidanezi, care au ajuns în adãpostul din Colonie, de unde pot fi adoptati de iubitorii de animale. „Dupã actiunea comunã de prindere a câinilor fãrã stãpân, au mai fost sterilizati 20 de câini. De asemenea, 16 câini au fost adoptati în aceastã perioadã. În adãpost mai sunt acum circa 100 de câini fãrã stãpân”, a declarat Nicolae Tascã, purtãtor de cuvânt al Primãriei Municipiului Petrosani. Actiunea de prindere si sterilizare a maidanezilor a fost blocatã si de faptul cã medicul veterinar care se ocupã de animalele din centrul de la Petrosani a fost în concediu.

Legea privind eutanasierea nu are norme metodologice de aplicare

Din fericire pentru câinii ajunsi în adãposturi, deocamdatã legea privind eutanasierea lor nu poate fi pusã în aplicare, pentru cã lipsesc normele metodologice. Practic, cei care ar trebui sã se ocupe de strângerea de pe strãzi, de adãpostirea si mai apoi de eutanasierea dupã 14 zile a maidanezilor care nu si-au gãsit stãpân nu pot actiona legal, pentru cã Guvernul nu a emis încã normele metodologice prin care sã le spunã autoritãtilor locale cum sã aplice legea. Executivul are la dispozitie 60 de zile pentru elaborarea acestor norme de aplicare a actului normatov, timp în care cei care vor sã salveze câinii fãrã stãpân din adãposturi pot sã o facã fãrã nicio opreliste. Singura regulã este, însã, sã nu le dea din nou drumul pe strãzi, pentru cã riscã amenzi drastice.

Carmen Cosman