Mai multe gospodãrii din Petrosani, bransate la reteaua de apã potabilã au apometre antifurt. Investitia s-a realizat pe fonduri europene, iar în urmãtorii ani toti consumatorii vor fi contorizati cu acest tip de echipament.

Consumatorii casnici dar si firmele îsi pot lua adio de la mãsluirea apometrelor de apã potabilã dupã ce societatea de apã si canal din Valea Jiului a demarat programul de schimbare a contoarelor clasice cu unele moderne, care pot fi monitorizate de la distantã.

Deja circa 20 de gospodãrii din cartierul Colonie-zona Turnu de Apã au apometre cu radio citire. Acestea au fost montate de cãtre firma care a câstigat licitatia derulatã de regia de apã pe programul cu finantare europeanã, care prevede reabilitarea si

extindere a infrastructurii de apã si canal în Petrosani. Noile contoare pot fi citite de la distantã si aratã orice tentativã de furt. Practic, reprezentantii societãtii pot afla în orice moment consumul de apã al unui client, fãrã a vedea propriu zis contorul.

„Tot ce se realizeazã pe contractele de apã din Valea Jiului, finantate de Uniunea Europeanã, se vor pune apometre cu radio citire. În Colonie contractul care se deruleazã prevede si astfel de apometre. Dupã ce se face punerea în functiune o sã fie si operationale. Acum încã se lucreazã, dar nu sunt doar cele pe care le mentionati, sunt mai multe si toate vor fi de aceastã naturã. Ideea este sã le schimbãm pe toate”, a declarat directorul tehnic al SC Apa Serv Valea Jiului, Florin Donisa.

De la noile echipamente prin care se înregistreazã consumul de apã se trimit mai multe rapoarte care indicã dacã apometrul a mers invers, un consum mediu precum si alte date si nu doar indexul, astfel încât angajatii societãtii îsi vor putea da seama dacã e vorba de un furt sau o tentativã.

„La marii consumatori, din bugetul propriu, facem eforturi si vom monta apometre cu telecitire de la distantã. Nu mai este nevoie sã intrãm pe proprietate, modulul aflat pe apometru trimite citirea prin radio si putem afla indexul, consumul pe ore si starea apometrului”, a declarat directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram. Mãsura vine dupã ce noua conducere a decis sã reducã furturile de apã, care au atins cote alarmante si produc lunar pierderi de milioane de lei societãtii.

Maximilian Gânju