Complexul Energetic Hunedoara si-a angajat echipã de interventie care sã însoteascã vagoanele de huilã din Valea Jiului cãtre cele douã termocentrale, politistii fac razii, însã hotii nu se dau bãtuti.

Furturile de huilã au crescut în aceastã perioadã, cãrbunele trece ca pâinea caldã si chiar dacã s-au luat mãsuri fãrã precedent pentru a-i tine pe hoti la distantã, fenomenul nu poate fi oprit. Cert este cã nu mai pierd minerii, cel putin teoretic, pentru cã huila furatã din vagoane nu mai este responsabilitatea CEH –ului pânã când nu intrã pe poarta termocentralelor. Cei care trebuie sã acopere paguba hotilor sunt transportatorii care nu-si iau toate mãsurile necesare pentru a-i tine pe hoti la distantã de garnituri. „Noi avem pazã pânã în Gara Iscroni- Aninoasa si problemele acolo apar cu transportatorii, GFR si CFR. Am avut sedintã cu domnul prefect si seful Inspectoratului de Politie Hunedoara, pentru a combate furturile si noi ne-am încheiat contract cu firmã de pazã pentru echipã mobilã, care însoteste vagoanele si le predã transportatorului. Ce se întâmplã în garã este problema transportatorului, el acoperã pierderea. Eu merg în preparatie si pun paza pe vagon, apoi mã duc cu ele în garã si acolo predau pe bazã de act transportatorului, iar din acel moment este rãspunderea lui”, a explicat directorul adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Nicolae Drãgoi. Veriga lipsã din acest plan de pazã face ca hotii de huilã sã se îmbogãteascã, iar politistii sã se înregistreze cu cauze penale.

Scapã pentru cã sunt minori

4-1De multe ori hotii nu ajung dupã gratii, iar mai nou îsi folosesc si copiii minori pentru a scãpa de rãspundere. Ultimul caz a fost înregistrat la Lupeni, unde hotii au atacat vagoanele plinã cu huilã care se îndreptau se Termocentrala Mintia. Au furat sute de kilograme cu cãrutele pânã ca autoritãtile sã fie alertate (foto). Sesizati, politistii din Lupeni au reusit sã prindã o parte a hotilor de cãrbuni si au constatat cã, în afarã de unul, toti erau minori. Le-au întocmit dosare penale pentru furt si au recuperat o parte din cantitatea de cãrbune furatã, însã minorii nu vor rãspunde penal. Pãrintii lor ar putea fi trasi la rãspundere, însã la aparitia oamenilor legii s-au fãcut imediat nevãzuti. La fel se întâmplã si la Iscroni – Aninoasa unde politistii fac razii în mod repetat în colonia cãrbunarilor si adunã zeci de tone de huilã  furatã din vagoane. Însã nu doar din gãri se furã cãrbune ci si de la exploatãrile miniere, unde cei care pãzesc huila sunt în unele cazuri în cãrdãsie cu hotii. Responsabilul cu divizia minierã din cadrul CEH, Nicolae Drãgoi spune cã va avea în vedere si stoparea acestor furturi de la subunitãti unde existã suspiciunea de complicitate cu hotii a celor care pãzesc minele.

4-2

Maximilian Gânju