Din cauza echipamentelor invechite, minerii sunt zi de zi in pericol major. Practic, viata minerilor se joaca la ruleta ruseasca. Minerii din Valea Jiului isi risca viata din cauza echipamentelor defecte cu care sunt nevoiti sa lucreze. Nici macar lampile cu care lumineaza maruntaiele pamantului nu sunt in conditii bune, iar ortacii sunt nevoiti sa faca improvizatii ca sa poata munci.

Lipsa materialelor necesare ii poate trimite oricand la moarte, iar pentru 1.500 – 1.700 de lei pe luna nu stiu daca vor mai vedea lumina zilei.  „Noi nu ne mai putem increde in nimic in subteran. Oricand putem sari in aer, uitati-va la lampile noastre. Sunt toate lipite cu banda de izolat. Fac scurt, noi le-am lipit ca sa nu murim, pentru ca sefii ridica din umeri cand le spunem.

Lampile astea nici n-ar trebui sa iasa din lamparie, dar ne obliga sa mergem cu ele in front. Le-au trimis la reparat si dupa jumatate de an au venit inapoi tot asa, lipite cu banda de izolat cum le-am trimis noi”, a povestit unul dintre minerii de la EM Lonea, sustinut si de ortacii lor. Un  pericol major, confirmat chiar de specialistii in minerit, pe care sefii minerilor nu par sa il ia in calcul. Reprezentantii Serviciului de Securitate si Sanatate in Munca Petrosani, din cadrul ITM Hunedoara, au mai descoperit astfel de nereguli in timpul contraolelor efectuate la unitatile miniere din Valea Jiului si spun ca nu este normal sa intre in subteran astfel de echipament.

„Oricarui echipament care este introdus in subteran nu are voie sa-i fie afectate caracteristicile antigrizutoase. Nu este normal sa se intample acest lucru. Constituie un potential pericol

S-au mai consemnat astfel de cazuri in notele de constatare intocmite in urma verificarilor si li s-a cerut sa retraga respectivele lampi de la utilizare”, a declarat Ileana Bodea, seful SSM Petrosani. De asemenea, Constantin Lupu, directorul INSEMEX Petrosani, singurul institut din tara acreditat sa expertizeze tehnic exploziile miniere, atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta o asemenea lampa..

„Eu nu pot spune despre acele lampi ca sunt sau nu conforme, trebuie adusa una pentru a fi expertizata. Nu stiu ce lampi au respectivii mineri, insa va pot spune ca specialist ca orice defectiune la un echipament reprezinta un pericol”, a precizat Lupu. Intr-un mediu grizutos, unde metanul se poate aduna in concentratii periculoase, o asemenea lampa poate duce la o explozie cu consecinte catastrofale.

Carmen Cosman