În timp ce oficialii ridicã din umeri / Un afacerist a construit peste bazinul de apã care alimenteazã statiunea Parâng

Haos în toatã regula în Parâng. Pe lângã faptul cã multi cabanieri preferã si acum sã practice turismul la negru, o parte a constructiilor sunt haotice sau chiar dincolo de limita legii. În tot acest timp, oficiali ai Primãriei Petrosani nu au mai fost în statiunea montanã de o bunã bucatã de vreme, din moment ce habar nu au ce se întâmplã în „ograda” lor.

Mai multi proprietari de cabane din Parâng au decis sã sesizeze Ministerul Mediului dupã ce un om de afaceri si-a extins cabana inclusiv peste bazinul de apã care alimenteazã întregul Parâng. Teoretic, bazinul apartine celor de la ANEFS, care detin o cabanã în statiunea montanã si care se presupune cã si-au dat acceptul. Este vorba despre o scenã, care traverseazã bazinul de apã, si care a fost deja amenajatã, dar urmeazã sã aparã si o constructie în toatã regula, respectiv o extindere a cabanei, tot lângã bazinul de apã. Cabanierii se tem cã apa ar putea avea de suferit în cazul unor infiltratii din conductele de canalizare ale cabanei, mai ales cã legea reglementeazã clar regimul constructiilor în perimetrul bazinelor de apã. Iar din acest motiv au decis sã sesizeze factorii responsabili. Dar, cei care administreazã statiunea, adicã responsabilii din Primãria Petrosani, nu prea stiu ce se întâmplã în ograda lor. Marian Popescu – city manager al municipiului Petrosani si care s-a ocupat o lungã perioadã de timp de Parâng – a precizat cã nu stie nimic despre nicio constructie, ci doar de cabana veche, care a fost ridicatã în urmã cu câtiva ani.

S i totusi existã!

1-1Misterul a  fost dezlegat de un alt angajat al municipalitãtii, din cadrul SUAT. „A construit o scenã, care trece si peste bazin cu un metru – doi, dar bazinul este îngropat în pãmânt. Mi-a spus cã are aprobarea celor de al ANEFS”, a declarat Andrei Ianãs, consilier în cadrul SUAT. Cât priveste existenta unui aviz din partea municipalitãtii, Marian Popescu sustine cã nu este necesar, mai ales cã este „o constructie demontabilã”! Pe de altã parte, Andrei Ianãs a recunoscut cã va mai urma o constructie, o extindere a cabanei existente, pentru care a fost emis certificatul de urbanism, care ar urma sã fie amenajatã mai jos de bazinul de alimentare cu apã potabilã.  Acum, Ministerul Mediului este asteptat sã facã luminã în aceastã problemã si sã se pronunte cât de legalã este constructia, în conditiile în care vorbim despre singura sursã de alimentare cu apã potabilã a Parângului.

Turismul la negru în floare

Toate acestea se întâmplã în acelasi timp în care autoritãtile încearcã sã implementeze un proiect în valoare de 69 de milioane de euro, ce vizeazã dezvoltarea turismului si acre ar trebui sã împiedice constructiile haotice. Si nu este singura problemã din statiunea declaratã de interes national, unde turismul la negru este în floare. Aici sunt 140 de cabane si doar 10 au declaratã activitatea de turism, chiar dacã, în realitate, sunt mult mai multe care în plin sezon sunt cãutate de turisti. Proprietarii lor sustin, însã, cã detin cabana strict pentru folosul propriu. Si chiar dacã nu e asa, autoritãtile localenu au atributii pentru a  putea interveni. Ministerul Turismului este cel care are atributii de control pe aceastã laturã, iar pe linia de evaziune fiscalã Politia economicã, dar asta dacã cineva ar si face vreun control în acest sens.

Carmen Cosman

Un comentariu la „În timp ce oficialii ridicã din umeri / Un afacerist a construit peste bazinul de apã care alimenteazã statiunea Parâng

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.