Lapte cu gust de tomberon, sau de…  pufoaicã. Asta produce un localnic ce stã în Colonia din Petrosani. Totul din cauzã cã la noi nu existã politia animalelor, care sã tempereze apucãturile unor oameni ce îsi chinuie animalele din gospodãrie.

Un mânz costeliv, o vacã si un vitel cãruia îi numeri coastele, pasc într-un tomberon si peisajul pare extras din fictiune, însã, nu e decât realtatea durã a zilelor noastre. Câtiva pasi mai încolo, alt cal, obosit si înfrigurat, cautã sã mãnânce printre ruinele unui bloc. Totul se întâmplã în capitala Vãii Jiului, la Petrosani, acolo unde un localnic îsi lasã animalele flãmânde sã pascã pe o tarla improvizatã si printre tone de deseuri, în apropierea unei grãdinite. Vorbim despre un om, el însusi locatar al unei cocioabe improvizate la poalele un dâmb. Bietele vietãti, pe care proprietarul ar trebui sã le pãstoreascã, gustã cu nesat din zemurile ce se scurg din tomberon si mãnâncã cu poftã din pungile de gunoi. 1-1Totul sub atenta supraveghere astãpânului, care devine recalcitrant când vede cã cineva se apropie de ele, si le goneste pe asa-zisa pajiste din apropiere. „Ce aveti cu animalele? Nu vedeti cã mãnâncã iarbã de pe câmp? Nu stau la tomberon, doar vi se pare. Alceva nu ati gãsit de fãcut azi, decât sã vã legati de animalele?”, este replica uluitoare a proprietarului vietãtilor, care a încercat sã le goneascã cu o bâtã pânã la ceea ce numea el pãsune – un loc plin de buruieni si scaieti,la doi pasi de tomberon. Totul, însã, în zadar, pentru cã desi îsi goneste oarecum contrariat vitele spre pãsune, acestea tot la tomberon se întorc, semn cã s-au obisnuit cu „gustul”. Asta în timp ce proprietarul vacii duce lapte la un vecin, probabil pentru a fi consumat de vreun copilas.

Zona de la periferia orasului pare din alt film si totul se întâmplã poate doar din cauzã cã nu existã politia animalelor, care sã-i tragã la rãspundere pe acesti oameni. Asta în timp ce sute de iubitori de animale au ochi doar pentru câinii comunitari.

1-2

1-3

Diana Mitrache