Sindicatele Minerilor din Valea Jiului se reorganizeazã. Dupã ce Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, organism înfiintat de Miron Cozma, s-a spart si majoritatea minerilor s-au afiliat la nou – înfiintatul „Muntele”, acum si acesta este pe cale sã devinã istorie. Liderii minerilor discutã acum realizarea unei noi structuri sindicale.

Compania Nationalã a Huilei Petrosani este istorie, cum la fel s-a întâmplat si cu defuncta Regie Autonomã a Huilei sau, mai nou, cu Societatea Nationalã a Huilei, creatã prin îngroparea CNH, cu tot cu datoriile istorice. Minele viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni – au fost înglobate în CEH, iar Petrila, Paroseni si Uricani au intrat pe program de închidere sub administrarea Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiuliui. Si, la vremuri noi, este nevoie de sindicate noi, si-au spus pesemne liderii minerilor din Valea Jiului care ani de zile s-au luptat pentru suprematie si pentru avanatajele conferite de acest statut. Practic, acesta a fost si motivul pentru care LSMVJ s-a spart si a luat fiintã Sindicatul „Muntele”, dupã ce, exact ca în bancul cu oltenii care au nevoie de o masinã cu 4 locuri în fatã, fiecare lider si-ar fi dorit sã fie seful tuturor ortacilor din Valea Jiului în relatia cu administratia minierã. Acum, liderii minerilor vorbesc din nou despre unitate sindicalã. „Pentru a avea o relatie institutionalã cu administratia CEH bazatã pe atributul unui dialog social principal, constructiv si în deplinã concordantã cu respectul fatã de legislatia în domeniul activitãtii sindicale, se impune realizarea unei noi constructii sindicale, bazatã în primul rând pe vointa majoritãtii salariatilor de la fiecare sucursalã în parte si, ulterior, pe realizarea si consolidarea unitãtii sindicale, în cadrul unei noi federatii care sã functioneze la nivelul CEH, cu legitimitate maximã conferitã de reprezentativitatea datã atât de numãrul membrilor sãi de sindicat, cât si de cea conferitã de afilierea la Federatia Energetica din cadrul Blocului National Sindical, detinãtor al reprezentativitãtii la nivel de ramurã”, a explicat presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas.

Bebe Nica, pionul de sacrificiu!

4-1Lacatas a mai precizat cã Liga a lansat invitatia tuturor sindicatelor existente la nivelul subfilialelor Complexului Energetic Hunedoara si tuturor salariatilor sã constituie noi organizatii sindicale, independente si cu structuri de conducere care sã reprezinte vointa majoritãtii salariatilor, astfel încât „împreunã sã putem realiza o constructie sindicalã solidã, serioasã, profesionistã si reprezentativã care sã poatã negocia un contract colectiv de muncã avantajos pentru mineri si energeticieni deopotrivã si sã poatã sustine un dialog social competent în cadrul noii structuri a CEH”. De precizat cã, din informatiile de pânã acum liderii minerilor de la sucursalele extractive par dispusi sã creeze o nouã structurã sindicalã, iar cel care va fi sacrificat de aceastã datã este presedintele în exercitiu al Sindicatului Muntele, Petre Nica, pe care nici colegii lui nu-l mai recunosc drept lider reprezentativ.

LSMVJ vrea sã-si atragã membri cu “salariile compensatorii” ale Ordonantei 36

Si ca sã îi atragã pe sindicalisti de partea LSMVJ, presedintele acestei structuri, cândva condusã de Miron Cozma, spune cã deja se fac demersuri ca disponibilizatii sã nu mai fie trasi pe sfoarã. „Informãm totodatã salariatii care au intrat în programul de concedieri colective din sectorul industriei miniere si nu numai, dar si pe cei care

analizeazã aceastã oportunitate pentru anii urmãtori, cã Federatia Energetica si Blocul National Sindical au depus toate documentatiile necesare pentru corectarea Ordonantei 36 privind mãsurile compensatorii pentru personalul disponibilizat din cadrul companiilor de stat, în sensul reintroducerii în textul legii a paragrafului privind acordarea venitului de completare pe o perioadã de maxim 2 ani pentru salariatii care se disponibilizeazã anterior îndeplinirii conditiilor de pensionare.  Mentionãm cã în prezent documentatia aferentã obtinerii acestui drept, a fost avizatã, în urma demersurilor Federatiei Energetica si a BNS, de cãtre Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri, Ministerului Energiei si Ministerului Muncii, Solidaritãtii Sociale si Familiei, aflânsu-se în prezent în etapa de analizare si aprobare la Ministerul Finantelor Publice, dupã care urmeazã sã fie promovatã hotãrârea de guvern pentru modificarea Ordonantei de Urgentã 36”, a mai adãugat Zoltan Lacatas.

În aceste zile se dã o luptã aprigã între sindicalisti si la câteva dintre organizatiile în care s-au împãrtit minerii, dupã liderii în care au crezut, au avut loc alegeri. Mai mult, responsabilii Complexului Energetic Hunedoara asteaptã sã vadã care este sindicatul cu care va negocia noul contract colectiv de muncã – unul ce se vrea unic, atât pentru energeticieni, cât si pentru mineri.

Carmen Cosman

Diana Mitrache