9Posibil import de cãrbune la Complexul Energetic Hunedoara. Perioada de iarnã se apropie cu pasi repezi, iar reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara se pregãtesc pentru a trece peste aceastã perioadã rece. Directorul general al Societãtii, Daniel Andronache, considerã cã nu este necesar un import, însã nu exclude aceastã posibilitate.

”Eu sper sã trecem fãrã probleme majore peste perioada de iarnã, stocurile de cãrbune le-am gestionat în asa fel încât sã ne asigure o functionare continuã, si de asemenea programele de productie ne vor asigura cantitãtile necesare de cãrbune. Nu cred cã vor fi necesare importuri, am studiat piatã, dacã pentru alti producãtori interni cererea pentru cantitatea de energie va fi mai mare avem solutii sã mai luãm de pe piata internã si sã mãrim cantitãtile de productie”,  a declarat Daniel Andronache, directorul general al CEH. În cazul în care totusi va fi nevoie de un import, directorul spune cã va apela la productia internã. ”În mod normal da, pe Valea Jiului, pe productia internã si pe SNIMVJ vom fi axati. La estimãrile noastre nu cred cã vor fi nevoie alte achizitii. Toate cele cinci grupuri care sunt în functiune în cadrul Termocentralei Mintia sunt în stare de functiune, la Termocentrala Paroseni am terminat revizile si functioneazã în parametrii, deci din acest punct de vedere suntem pregãtiti”, a mai precizat Andronache.

Productia de energie de la Complexul Energetic Hunedoara pe perioada de iarnã cuprinsã în perioada 1 octombrie 2013 – 31 martie 2014 prevede anumite cantitãti de energie. Datã fiind importanta sectorului energetic în economia nationalã, este necesarã întocmirea unor prognoze, pe diferite orizonturi de timp, cu privire la evolutia acestuia, a perspectivelor de dezvoltare si necesitãtilor de aprovizionare cu energie pentru toate domeniile de activitate, precum si corelarea acestora cu dezvoltarea durabilã a societãtii românesti.

Monika BACIU