6Deputatul PDL Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva în perioada 1996 – 2012, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare. Sentinta a fost pronuntatã marti de Înalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de închisoare cu suspendare pentru sãvârsirea infractiunii de abuz în serviciu.

Mircia Muntean a fost acuzat cã a încheiat tranzactii ilegale de terenuri cu un traficant de masini de lux, într-un dosar ce dateazã din 2004. Practic, s-a mentinut sentinta pronuntatã în luna iulie de ICCJ, dupã ce un complet de cinci judecãtori de la Înalta Curte a respins recursul lui Mircia Muntean si al celorlalti inculpati din acest.

Astfel, ceilalti inculpati rãmân cu pedepsele date anterior: Iosif Claudiu Man—un an si sase luni de închisoare cu suspendare, Ovidiu Horatiu Boldor—doi ani închisoare cu executare si Cornel Moraru—doi ani închisoare, în cazul acestuia pedeapsa fiind contopitã cu o altã condamnare de trei ani primitã în alt dosar.

De asemenea, Mircia Muntean si Iosif Claudiu Man (în calitate de mostenitor al inculpatului Iosif Man—decedat) au fost obligati sã plãteascã statului român suma de suma de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugã dobânda de referintã a BNR, calculatã de la data de 25 martie 1999 pânã la data plãtii integrale.

Un proces de duratã

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare penale aflate pe rolul instantelor bucurestene, fiind trimis la Judecãtoria Sectorului 3 în anul 2004, unde a stat nouã ani, pânã în februarie 2013, când a fost mutat la Înalta Curte de Casatie si Justitie, dupã ce Mircia Muntean a fost ales deputat PDL în circumscriptia electoralã nr. 22 Hunedoara.

În ianuarie 2004, primarul de atunci al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost trimis în judecatã de Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie sub acuzatia de abuz în serviciu în dauna intereselor publice. Mircia Muntean era acuzat cã a efectuat o tranzactie ilicitã cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, despre care procurorii sustineau cã se afla în proprietatea publicã a statului si nu putea face obiectul unei dispozitii a primarului. Beneficiar a fost Iosif Man, care între timp a decedat, un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu masini de lux furate din strãinãtate. Decizia este definitivã.

Carmen Cosman