7Au venit, au vãzut, au plecat si au rãmas doar chinezii. Este vorba de contractul de peste 200 de milioane de euro implementat de Complexul Energetic Hunedoara pentru modernizarea instalatiilor de desulfurare de la grupurile 3 si 4 ale Termocentralei Mintia.

Potrivit directorului general al CEH, au existat mai multe societãti care au vizitat unitatea, însã pânã acum nu si-au concretizat intentia de a participa la licitatie. Astfel, în ”horã”, pânã la acest moment, au rãmas doar chinezii.

”Zilele viitoare, în data de 26 se terminã precalificarea, se depun pânã în 26 octombrie de cãtre firmele interesate si apoi vom începe licitatia prorpiu-zisã cu firmele care se vor califica. Pânã acum doar compania chinezã este singura care si-a manifestat interesul, au mai fost câteva societãti care au vizitat unitatea noastrã, s-au interesat, dar pânã în acest moment nu au concretizat nimic”, a declarat directorul general al CEH, Daniel Andronache.

Procedurile au fost întârziate din cauza unor contestatii depuse de o societate care nici mãcar nu si-a manifestat intentia de a participa la licitatie. Chiar si asa, directorul spune cã la sfârsitul acestui an vor începe lucrãrile de mondernizare de la Termocentrala Mintia.

”A fost depusã la CNSC o asa-zisã contestatie care din punctul nostru de vedere a fost nefondatã, am fãcut rãspunsul în acest sens, dar culmea e cã a venit de la o societate care nu si-a manifestat interesul sã participe. Se vor tãrãgãna, dar  sper cã prin rãspunul care l-am dat si toate lãmururile fãcute nu vom întârzia procesul si vom rãmâne în grafic. Anul acesta vom începe lucrãrile de investitii de la Mintia”, a mai precizat Andronache.

La momentul în care au fost demarate procedurile de licitatie, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, a subliniat importanta acestor lucrãri, fãrã de care începând cu anul 2016 Termocentrala Mintia nu va primi avizul de mediu. Fara aceste tehnologii se incalca prevederile de mediu stabilite de Uniunea Europeana, iar termocentrala va avea probleme in functionare.

Monika BACIU