Traditionala intrecere a fiecarei final de sezon, “Cupa Veteranilor la schi”, din Straja, este programata pentru sfarsitul acestei saptamini. Ajunsa la cea de-a 41+a editie, intrecerea se anunta a fi una extrem de asteptata, atat de veterani cat mai ales de iubitorii sporturilor de iarna care vor sa fure tainele schiului de la cei cu experienta.

Concursul se va desfasurat pe  partia Slalom, care este cu cel mai ridicat grad de dificultate din Straja, iar cei mai “mici” concurenti care sunt asteptati sa ia startul  sunt la categoria 35-40 de ani. Concurentii sunt conservatori locul de desfasurare a intrecerii fiind neschimbat din anul 1971, cand s-a tinut prima editie a intrecerii veteranilor aici in Straja. Ca si la editiile anterioare este asteptat si cel mai in varsta concurent Aurel Dobrescu din Bucuresti sau “Mosu”. cum il alinta prietenii, care la cei 93 de ani ai sai a dovedit ca este un maestru pe partie. “Mosu” practica schiul de peste 80 de ani, iar organizatorii concursului spun ca ii place sa concureze cu numarul 73 pe tricou, deoarece este anul cand a iesit la pensie.

Organizatorii “Cupei veteranilor” le-au pregatit concurentilor mai multe facilitati, incepand cu reduceri la cazare, premii, si o petrecere cu muzica veche de munte, iar dupa concurs toti vor fi  asteptati la Cabana Montana unde au ocazia sa se intreaca in povesti, dar si in jocuri. “Pentru veterani preturile sunt simbolice, iar pentru cei care au peste 80 de ani totul este gratuit. Vrem sa continuam aceasta competitie deoarece cred ca suntem singura statiune din tara unde se mai tine o intrecere a veteranilor”,  spune Emil Parau, organizator.
In Straja pe toate partiile de schi se schiaza bine, zapada masoara intre 90 de centimetri si peste 1,5 metri, iar cabanierii de aici au redus preturile la cazare si masa cu pana la 30 la suta pentru a atrage cat mai multi turisti acum pe sfarsit de sezon.

Marius MITRACHE