9Dacã vor salarii trebuie sã munceascã. Si nu doar scriptic, ci si în realitate. Sindicalistii din minerit au fost trimisi la locurile de muncã de unde îsi încaseazã lunar retributiile. Si, în plus, nu mai pot beneficia nici discretionar de masini, asa cum se întâmpla pânã acum.

A întãrcat Bãlaia, cum se spune, pentru sindicalistii de frunte din mineritul Vãii Jiului. Dacã industria extractivã tot traverseazã o perioadã dificilã, cu ample programe de restructurare, mãcar sã simtã si liderii minerilor din Valea Jiului cum e cu recesiunea. Mai întâi au rãmas fãrã masini la scarã, pe care sã le foloseascã discretionar. E drept, conform Contractului Colectiv de Muncã, primesc masini din partea administratiei, cu tot cu sofer, în cazul în care deplasarea este absolut necesarã si în interesul oamenilor. În plus, dacã vor cu si salarii, trebuie cu adevãrat sã munceascã. Sunt scosi din productie, în baza aceluiasi CCM, doar atunci când au activitate sindicalã si strict în baza prevederilor legale. Ani în sir, pentru sindicalistii de frunte, Compania Nationalã a Huilei Petrosani – acum în prag de desfiintare – a fost vaca lãptoasã de muls a sindicalistilor pe diverse cãi. Unii lideri încasau salarii generoase de la unitãtile miniere unde figurau ca angajati, desi erau vãzuti mai des prin oras ori pe la CNH si rareori pe la unitãtile miniere. Acum, acest lucru s-a schimbat, iar sindicalistii sunt remunerati doar dacã presteazã cu adevãrat.

Milioane scurse în buzunarele sindicalistilor

De precizat cã activitatea de lider de sindicat era mai mult decât profitabilã, asta chiar dacã oamenii au reclamat în repetate rânduri cã liderii lor nu-i mai reprezintã si cã, de multe ori, fac jocurile administratiei. Sã nu uitãm cã, în urmã cu doar vreo 3 ani, Curtea de Conturi a descoperit cum era mulsã Compania de cãtre reprezentantii minerilor.

Astfel, CNH a încheiat cu sindicatele un protocol prin care sindicatele primeau un procent de 5,8 la mie, din fondul de salarii. Ulterior, fondul s-a redus la 3,9 la mie, raportat la fondul de salarii, o sumã, oricum, extrem de generoasã. În urma unui control, reprezentantii Curtii de Conturi au stabilit cã sindicatele miniere au primit ilegal banii si au cerut Companiei Nationale a Huilei Petrosani sã recupereze prejudiciul calculat la peste 3,3 milioane de lei, pentru perioada 2007-2009. Organele de control au stabilit cã CNH nu a constituit fondul prevãzut în contractele colective de muncã la nivel de ramurã, respectiv 1 leu/an/angajat si nici nu a virat sumele potrivit acestora, ci „a fãcut plãti pe baza unor deconturi, cãtre organizatiile sindicale reprezentative la nivel de companie”.

Iar pe banii Companiei s-au decontat o multime de minunãtii si chiar râmele folosite la un concurs de pescuit! Asta în timp ce minerii se plângeau de lipsa materiilor prime si a utilajelor.

Carmen Cosman