La Spitalul de Urgentã Petrosani a continuat si în acest an închiderea sectiilor pe perioada concediilor de odihnã a medicilor de specialitate. Recent, accidentatul de la Mina Paroseni a fost plimbat prin trei spitale: la Petrosani – sectia era închisã, la Deva – nu erau locuri libere, la Timisoara – a fost primit în cele din urmã.

Si în acest an, la Spitalul de Urgentã din Petrosani, medicii de specialitate au putut sã beneficieze de concedii de odihnã doar prin închiderea sectiilor, datoritã lipsei de cadre specializate. În cazuri de urgentã ale pacientilor obisnuiti ai acelor sectii, acestia erau vãzuti de asitentele medicale.

Sectia Oncologie, a fost închisã în luna august pret de vreo 10 zile, iar de curând sectia Oftalmologie, pentru cã existã doar câte un medic de specialitate. Anul trecut au fost închise chiar câte douã sectii simultan. În asemenea situatii existã tragedii umane personale, în care bolnavul, cu posibilitãti financiare limitate pentru deplasarea la alte spitale, intrã în panicã atunci când aflã cã nu are medic simtindu-se abandonat si temãtor cã dacã i se va face rãu, el ce va face?

Asa s-a întâmplat în urmã cu o sãptãmânã, când minerul accidentat la Mina Paroseni de un furtun aflat sub presiune, care s-a rupt si l-a lovit în fatã, a fost trimis la Deva pentru cã medicul oftalmolog de la Petrosani era în concediu. De la Deva, Spital care nu avea locuri libere, accidentatul a fost trimis si acceptat pânã la urmã pentru îngriji de Spitalul din Timisoara.

În cazul oftalmologilor, exitã doar patru medici în Valea Jiului, unul dintre acestia activând doar în plan privat, unul la Petrosani si doi la Lupeni.

Celelalte douã spitale din Valea Jiului, Vulcan si Lupeni s-au descurcat în a acoperi cu specialisti perioada concediilor medicilor, nerecurgându-se la închiderea sectiilor. Pe vremuri, Petrosaniul apela la doctorii din celelalte spitale din zonã sau din judet pentru a asigura continuitatea serviciilor. De precizat cã Spitalul din Petrosani a luat fiintã în anul 1977, iar 20 de ani mai târziu primea titulatura de Spital de Urgentã, cu tot ce decurge din aceastã titulaturã, ca servicii si calitate profesionalã, la momentul respectiv fiind primul spital de urgentã din teritoriu si al nouãlea spital de urgentã al României, toate celelalte opt existând în Bucuresti. Aceastã hotãrâre a fost luatã de guvernanti datoritã zonei miniere cu grad înalt de risc si cu boli profesionale. Din aceleasi motive a fost construit si EUROMEDIC, Centrul de Diagnostic Imagistic si Tratament, în vederea acoperirii cererii de servicii medicale de diagnostic imagistic la cel mai înalt nivel profesional, pentru populatia defavorizatã din Valea Jiului si din zonele adiacente. Centrul de la Petrosani a fost inaugurat la data de 7 septembrie 2004. Chiar dacã mineritul este în regres, numãrul pacientilor este unul aproape constant.

Ileana Firtulescu