Lichidatorul judiciar al CNH, chemat la barã în Dosarul „Petrila 2008”

8Magistratii de la Curtea de Apel Craiova au fixat un nou termen de judecatã în dosarul în care fostii sefi ai Minei Petrila sunt acuzati de ucidere din culpã. Pentru finalizarea cercetãrii judecãtoresti este nevoie de prezenta pãrtii responsabil civilmente, respectiv Compania Nationalã a Huilei, prin lichidatorul acesteia.

Lichidatorul CNH este chemat la barã de magistratii de la Curtea de Apel Craiova. Compania a fost introdusã în dosarul fostilor sefi de la Mina Petrila acuzati de moartea celor 13 mineri si salvatori, din 15 noiembrie 2008. Numai cã CNH este la un pas de desfiintare si, dupã înfiintarea Complexului Energetic Hunedoara, pentru fosta entitate economicã a fost numit un lichidator judiciar. Mina Petrila, apartine acum de Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului, care a fost introdusã în cauzã, tot ca parte responsabil civilmente, dar, în acelasi timp, a fost pãstratã si CNH – administratia minierã în momentul producerii tragediei. În consecintã, judecãtorii de ka Craiova au decis „amânarea judecãrii cauzei la data de 15.10.2013, ora 11:00, pentru când va fi citatã recurenta parte responsabilã civilmente CNH prin lichidator judiciar”.

Un proces de duratã

Curtea de Apel Craiova judecã recursuruile formulate împotriva sentintei Tribunalului Gorj. Din data de 8 februarie, de când dosarul a avut primul termen de judecatã în aceastã etapã, si pânã acum cauza a suferit doar amânãri. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instante în data de 21 ianuarie, dar a mai trecut o datã pe aici. Magistratii din Craiova au decis, în 11 mai 2012, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Gorj, instantã care mentinuse sentintele pronuntate de Judecãtoria Târgu Jiu. Dupã rejudecare, pedepselor celor trei fosti sefi ai minei Petrila s-au redus fatã de sentinta initialã. Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la 6 ani si 6 luni închisoare, Rosu Gheorghe – fost inginer sef securitate minierã a fost condamnat

la 4 ani închisoare, iar Ungur Dan Stefan – seful statiei de salvare minierã tot la 4 ani închisoare.  Initial, Judecãtoria Târgu Jiu l-au condamnat, în noiembrie 2010, pe Aurelian Necula, la sapte ani si sase luni de închisoare, Gheorghe Rosu a fost condamnat la sase ani si sase luni de închisoare, iar Dan Ungur la sase ani si sase luni de închisoare. Cei trei sefi au fost învinovãtiti de ucidere din culpã, vãtãmare corporalã din culpã si de infractiuni privind nerespectarea mãsurilor de protectie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncã din 15 noiembrie 2008 în care si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori. De precizat cã atât inculpatii, cât si Parchetul si rudele victimelor au formulat recurs împotriva sentintei pronuntate de magistratii gorjeni în data de 13 decembrie 2012.

Carmen Cosman

Advertisements