Cat te costã parlamentarul tãu!

Îl votezi odatã la patru ani si îi pui toate sperantele cã, de data aceasta va fi altfel, iar promisiunile vor fi respectate. Vorbim despre parlamentari – senatori si deputati – o categorie a alesilor electoratului care ne reprezintã pe bani deloc putini. Ne-am propus sã vã arãtãm cat vã costã alesul trimis în Parlament, iar astãzi senatorii de Hunedoara.

Judetul Hunedoara are patru persoane care au acces în Senat în urma alegerilor  din decembrie 2012. Este vorba despre Mariana Campeanu (USL)– numitã ulterior ministru al Muncii, Dorin Pãran (USL), Cosmin Nicula (USL) si Haralambie Vochitoiu (PP-DD), cel care aprins trenul pe ultima sutã de metri, prin redistribuire. Pentru fiecare dintre acestia, lunar de la bugetul de stat sunt alocate cateva mii de lei, atat pentru cheltuielile proprii, cat si pentru cele ale birourilor parlamentare unde se presupune cã acestia au activitate cand vin în teritoriu. De precizat cã ne-am raportat la cheltuielile din ultima lunã actualizatã pe pagina oficialã a Senatului, respectiv luna mai 2013.

2-1Astfel, Mariana Campeanu, parlamentar PNL ales in colegiul uninominal 3 din Circumscriptia electoralã nr.22 Hunedoara, nu si-a decontat la Senat decat transportul în tarã, de 532 de lei, restul fiind suportat din bugetul ministerului pe care îl conduce. În schimb, a primit bani pentru biroul parlamentar, adicã4.409 lei pentru materiale întretinere si 7.192 de lei pentru salariul personalului. Iar de aici încolo lucrurile se schimbã, pentru cã încep si cheltuielile. Cosmin Nicula (PSD), ales in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electoralã nr.22 Hunedoara, are o indemnizatie lunarã brutã de 7648 lei, iar valoarea netã este de 5364 de lei. Pe langã aceste lucru, a mai primit suma de 1259.82 lei/ lunã drept diurnã în teritoriu si încã 1959.72 lei ca diurnã pentru deplasarea în Bucuresti. În plus, si transportul din Bucuresti în tarã a costat fix  2740.1 de lei. Si nici biroul parlamentar nu e ieftin de întretinut. Numai materialele l-au costat pe senatorul de Valea Jiului 4.886 de lei, chiria alte 800 de lei, iar salariile personalului 5.695 de lei.

2-2Dorin Pãran (PNL) – ales in colegiul uninominal 2 – are, de asemenea, suficiente cheltuieli si aici nu ne referim la cazarea alesilor. Drept diurnã a primit, net, suma de 4909 lei pentru luna mai, la care se adaugã  1259 de lei diurna în teritoriu, 1960 de lei cea pentru deplasarea în Bucuresti, 101 lei pentru cazarea în teritoriu si 1721, 79 lei cheltuielile de transport în tarã. Iar pentru biroul parlamentar, Pãran a primit 6255 lei – materiale întretinere, 410,86 de lei chirie si 3568 de lei salarii.

Si sã nu credeti cã dacã esti în opozitie o duci mai greu, odatã ajuns în Parlament. O dovedeste din plin Haralambie Vochitoiu (PP-DD). Acesta beneficiazã de o diurnã în valoare brutã de 7648 de lei, din acre rãmane în manã cu 5364 de lei. În plus, a mai primit pentru luna mai 839,88 de lei diurnã în teritoriu si încã 1959,72 de lei diurnã pentru deplasarea în Bucuresti. Iar functionarea cabinetului parlamentar a costat 5173,75 de lei  – materiale întretinere, 1000 de lei – chirie si încã 4.000 de eli salariul personalului.

Carmen Cosman

Advertisements

2 comentarii la „Cat te costã parlamentarul tãu!

  • 18 septembrie 2013 la 07:37
    Permalink

    Vochitoiu merita mii de lei care s-al muste de cur, nu mii de lei in mana. Cum dreacu de are Valea Jiului doar escroci in parlament? Oare oamenii de aici sufera de afectiuni psihice???

  • 18 septembrie 2013 la 10:06
    Permalink

    Zeci de mii de pensionari si-au pus sperantele in doamna Mariana Campeanu (USL)– numitã ulterior ministru al Muncii, ca va indrepta nedreptatea facuta de partidul PDL , cand au taiat pensiile minerilor.Un pensionar miner , care a iesit la pensie pana in 2010, are pensie mult mai mare decat un pensionar care a iesit la pensie dupa 2010, desii au contribuit la fel la sistemul de pensii! Un exemplu concret: un electrician care a lucrat in subteran la mina, care a iesit la pensie pana in 2010 are o pensie mult mai mare decat un miner( care a muncit in conditii foarte dificile), care a iesit la pensie dupa 2010. Aceasta se datoreaza faptului ca PDL -ul , prin legea pensiilor , trecuta in mod fraudulos prin parlament ( nu era intrunit numarul de voturi pentru ca legea pensiilor sa aiba cvorum), a impartit punctajul total al minerilor la 30 , in loc de 20 , cum era pana in 2010! Nu este corect, ca la contributii egale, pensiile sa fie disproportionate. Unde este principiul contributivitatii? La contributii egale, pensii egale, cred ca este corect….. Si , la toate televiziunile vad in continuare parlamentari din cadrul formatiunii care au distrus tara asta ( PDL) care spun ca nu s-a taiat nici o pensie. Mie , personal mi s-au taiat 500 roni lunar. Rusine sa va fie PDL, rusine sa va fie alianta USL pentru ca nu ati reparat imediat aceasta nedreptate! PDL -USL -PNL = aceiasi mizerie!

Comentariile sunt închise.