Cozile sãrãciei. Ieri (marti-n.r.) a fost prima zi de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeanã. Zeci de pensionari au stat la coadã încã de peste noapte de fricã sã nu rãmamã fãrã alimentele ce le primesc. Distribuirea alimentelor a început cu pensionarii, acestia fiind primii care au beneficiat de fãinã, zahãr si ulei.

 “Alimentele care au sosit la Petrosani în primã fazã sunt fãina, zahãrul si uleiul. De astãzi (marti-n.r.) am început sã distribuim aceste alimente cãtre prima categorie de beneficiari si anume pensionarii. Maine (miercuri-n.r.) continuãm cu persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, iar joi persoanele care beneficiazã de venitul minim garantat, luni urmand sã distribuim pentru someri”, a declarat Loredana Pit, sef adjunct SPLAS Petrosani.

Bãtrani si bolnavi, oamenii au îngrosat randurile sãrãciei încã de luni seara. Reprezentantii Serviciului Local de Asistentã Socialã cunosc aceastã problemã si îi sfãtuiesc pe beneficiari sã nu apeleze la aceastã mãsurã pentru cã alimente sunt pentru toate categoriile de persoane, iar listele cu beneficiarii pot fi suplimentate.

“De fiecare datã se întamplã acest lucru deoarece oamenii din dorinta de a-si ridica primii alimentele sau de teama cã nu vor prinde aceste alimente, este o alegere a lor sã stea noaptea, noi dimineata cu ajutorul Politiei Locale distribuim bonuri de ordine, am stabilit un numãr de 250 de bonuri de ordine astfel încat sã ne încadrãm în programul nostru, si anume de la ora 8.30 la ora 16 distribuim alimentele. La cei care beneficiazã de ajutorul social, acolo sunt 100 de dosare deoarece numãrul beneficiarilor este mult mai mare pe un dosar. Acolo familia primeste alimente înmultit cu numãrul de persoane din familie”, a mai spus Loredana Pit.

4-1Beneficiarii spun cã alimentele primite îi ajutã foarte mult, în conditiile în care au un venit modest, însã oamenii recunosc cã au venit încã de noaptea trecutã pentru a sta la rand.

“Foarte mult, ne prind foarte bine, am pensia foarte micã, 350 de lei, sunt vãduvã. E prostia oamenilor cã vin si stau noaptea, dar ar putea sã vinã dimineata la 6 sã stea la rand, dar li fricã cã nu gãsesc, cã e lume multã.

Eu am fost si asearã, am plecat si am venit dimineata”, spune o pensionarã.

„Mi-s foarte utile alimentele cã eu am 370, nu am niciun ajutor de nicãieri. Am venit de asearã si nu am mai plecat. Am stat peste noapte în clãdirea de la taxe si impozite”, spune o altã pensionarã.

Peste 3.200 de petrosãneni vor beneficia de alimentele acordate în Planul European.

Numãrul beneficiarilor ar putea creste cu cateva sute, pentru cã mai multe persoane se prezintã la agentia localã pentru ocuparea fortei de muncã în vederea obtinerii unei adeverinte care sã ateste cã sunt someri neindemnizati. În judetul Hunedoara sunt aproape 46.000 de benficiari care vor primi fãinã – 17 kg/persoanã, mãlai – 9 kg/persoanã, paste fãinoase – 0,5 kg/persoanã (1 punga), ulei –  5 litri/persoanã, rosii în suc propriu 0,8 kg/persoanã (1 conservã), zacuscã 0,8 kg/persoanã (2 conserve), conservã carne de porc: 0,9 kg/persoanã (3 conserve), miere: 0,25 kg/persoanã (1 recipient) si zahãr -3 kg/persoanã.

Conform datelor oficiale, un beneficiar va primi de la UE un pachet de alimente în greutate totalã de 37,250 de kg.

Monika BACIU