Dupã sapte ani de demersuri, Comisia Patrimoniului Speologic din România a dat liber amenajãrii în scop turistic a Galeriei Active din Pestera Bolii Petrosani. Prin Decizia nr. 8/2013 s-a solicitat Ministerului Mediului trecerea de la clasa de protectie B – care interzicea orice interventie din cauza interesului stiintific -, la clasa de protectie C. Cercetãtorii spun cã este pentru prima datã când se face o asemenea declasificare în România.

Multã vreme lãsatã în paraginã – dupã ce în perioada interbelicã Pestera Bolii a fost punct de atractie turisticã si culturalã, iar de prin 1960,  loc de petrecere pentru zilele minerilor – Pestera Bolii a fost preluatã în administrare si repusã, oarecum fortat, în circuitul turistic de cãtre Asociatia de Ecologie si Interventii în caz de inundatii Petro Aqua, în sprijinul cãreia au venit institutii, Primãria Petrosani, asociatii, alte primãrii din Valea Jiului, oameni de afaceri, dar mai ales Oameni care cred si trãiesc conform principiului ”Respectând Creatia, respecti Creatorul”, principiu care cãlãuzeste toatã activitatea Asociatiei.

Si cum scopul acestei administrãri era unul de punere în valoare si redarea circuitului turistic a Pesterii cu cele mai multe atestãri documentare, încã din perioada preromanã, loc care a dat nastere la legende si miracole, exista un impediment major – protejarea în scop stiintific, care nu permintea nici mãcar curãtarea Pesterii Bolii de aluviunile aduse de pârâul Jupâneasa.1-2

Din anul 2006 s-au fãcut demersuri pentru a permite întretinererea si amenajarea galeriei principale, cu respectarea tuturor regulilor impuse ariilor protejate. Gradual, cercetãtorii speologi si istorici au înteles cã administratorul Petro Aqua este unul de bunã credintã, cu activitãti spectaculoase în protejarea mediului si a valorilor nationale – naturale, umane si culturale – si au dat câteva aprobãri… verbale. Ceea ce dorea Asociatia nu se mai pomenise în activitatea specialistilor speologi care au menirea de a veghea ariile protejate ale României.

Si cum pionieratul nu este îmbrãtisat neconditionat, au avut loc un lung sir de demersuri, care au adus la Bolii o comisie de cercetãtori, care urmau sã facã un raport de specialitate în sensul declasificãrii, fãrã a aduce atingere/degradare  ”nestematei” din curtea Parcului National Grãdistea Muncelului-Cioclovina.

Conducerea Parcului si Regia Nationalã a Pãdurilor  a depus dosarul atasat cererii de declasificare la Comisia Patrimoniului Speologic în februarie 2013, iar Comisia a aprobat, prin adoptarea Deciziei nr. 8/2013, în care se spune printre altele:

”Comisia Patrimoniului Speologic îsi însuseste fundamentarea stiintificã depusã de solicitant si considerã justificatã, pe baza studiului anexat, sectorizarea pesterii Cetatea Bolii, pesterã de clasã B,(…), prin constituirea unui sector de clasã C pe toatã lungimea Galeriei Active, galerie care este frecvent vizitatã de turisti si contine o serie de amenajãri pentru accesul acestora…”1-1

Ca urmare, Asociatia Petro Aqua a trecut la treabã, initiind lucrãri de amenajare de calitate, care sã punã cu adevãrat în valoare ”minunea de la Bolii”.

”S-a demolat practic vechiul sistem de iluminat si s-a fãcut unul nou pentru a valorifica la maxim frumusetea Pesterii. Prin bunãvointa directorului Electromax, dl. Apostu Adrian, asociatia a primit douã corpuri de iluminat performante care sunt montate cu ocazia manifestãrilor culturale deosebite. Cele douã corpuri  asigurã o luminã feericã scotând în evidentã broderiile de calcar din pesterã. S-au fãcut amenajãri dincolo de podul 4, s-au schimbat balustrade, scãri si cãi de acces, s-au consolidat podetele etc. Pestera aratã acum cu totul altfel si asta datoritã celor care ne-au sprijit în acestã primenire. Le multumesc domnilor Daniel Surulescu, Constatin Jujan, Adrian Apostu, Sandu Sorin, Emil Pãrãu si Primãriei Petrosani, care au ajutat mult” – a declarat inimosul presedinte al Petro Aqua, Imre Szuhanek.

Cunoscãtorii în ale turismului si cu stiintã de tot ce înseamnã demers în a obtine declasificarea Pesterii Bolii sustin cã Petrosaniul si Valea Jiului va avea mult de câstigat ca deschidere si renume. Si asta pentru cã între timp, aceesi administratie a respectivei pesteri nu a stat doar si a asteptat decizia cu pricina, ci s-a zbãtut sã obtinã si terenul pe care era construitã – ilegal – cabana de la Pestera Cetãtii Bolii, cabanã ce constituie punct de informare, birou, magazie etc., adicã un bun absolut necesar unui asemenea obiectiv turistic. A fost greu, spune conducerea Petro Aqua, pentru cã o perioadã bunã, la Biroul Cadastru al Primãriei Petrosani a existat un sef care a creat numai probleme dând dovadã de rea vointã. Acum lucrurile s-au rezolvat.

”Ne pregãtim în perioada urmãtoare pentru evenimente de anvergurã, pe care le vom aduce la cunostinta publicului la timpul lor pentru a se putea bucura de ele. Dorim sã fim la înãltimea asteptãrilor” – a precizat Imre Szuhanek.

Ileana Firtulescu