Politistii din localitatea Aninoasa împreunã cu angajatii Complexului Energetic Hunedoara au început actiunile de combatere a furtului de huilã care provine de la minele din Valea Jiului.

Mai multe utilaje au fost aduse vineri, în zona coloniei de la Iscroni Aninoasa, în statia CFR din apropiere, pentru încãrcarea cãrbunelui cãzut din vagoane pe terasamentul liniei ferate, iar politistii din localitate verificã persoanele despre care au informatii cã s-ar ocupa cu furtul de cãrbune din vagoane. Actiunea face parte din planul de combatere a furturilor de huilã stabilit împreunã cu Prefectura Hunedoara. „Avem indicii cum cã s-a reluat aceastã activitate infractionalã, iar actiunea de combatere a furturilor se deruleazã pe parcursul mai multor zile si va continua si în urmãtoarele luni”, a precizat seful Politiei Aninoasa, comisarul Nicolae Airinei.  Huila sustrasã din vagoane este un b3-1un la mare cãutare odatã cu apropierea sezonului rece, iar datoritã cererii mari pe piata neagrã, cresc si furturile. IPJ Hunedoara împreunã cu  Prefectura Hunedoara, IJJ Hunedoara si divizia minierã din cadrul CEH deruleazã actiuni repetate pentru stoparea acestor furturi.

„Piata de desfacere” a huilei energetice furate este în floare în sezonul rece.

Oamenii de pe Valea Jiului se tem de hotii specializati în furtul de huilã si fier vechi. Ei spun cã acestia sunt cei mai periculosi, pentru cã sunt bine organizati, dar mai ales informati. Nu opresc niciodatã trenurile, astfel cã mecanicii care opereazã garniturile nici mãcar nu au idee cã sunt jefuiti. Aflã abia când primesc prin statie ordine de a opri garnitura în locuri pustii. Furturile de huilã, lemn sau fier din trenurile care tranziteazã Valea Jiului sunt un fenomen social, iar autoritãtile le catalogheazã ca „furturi ale foamei” ce nu pot fi stopate într-un timp scurt.

Maximilian Gânju