Comitet Dunarea copiiComitetul Dunãrii de Jos cuprinde judetele Mehedinti, Gorj, Dolj si Hunedoara. Din Hunedoara, Sistemul Hidrotehnic Valea Jiului, prin seful acestuia Sorin Corici, Apa Serv Petrosani, prin directorul Costel Avram si Asociatia Petro Aqua, prin membrii sãi demareazã, astãzi, testul pilot al proiectului ”Apã pentru 2070”.

Rezultatele testului pilot sunt asteptate de Ministerul Mediului pentru a sta la baza unei actiuni de nivel national. Motorul, propus de cei din Valea Jiului, pentru acestã actiune sunt copiii si tinerii.

Pentru protejarea sau/si salvarea diverselor arii valoroase de pe teritoriul strãbãtut de Dunãre, existã doar un Comitet al Dunãrii de Jos cunoscut si recunoscut pentru activitãtile sale, cel pentru protejarea Deltei Dunãrii.

De ceva vreme a luat fiintã Comitetul Dunãrii de Jos pentru pãstrarea curatã a apelor, din care fac parte patru judete – Mehedinti, Gorj, Dolj si Hunedoara. În Hunedoara, mai precis în Valea Jiului, Sorin Corici – Sistemul Hidrotehnic Apele Române Valea Jiului, Costel Avram – SC ApaServ Petrosani si Imre Szuhanek – Asociatia Ecologicã Petro Aqua Petrosani demareazã un proiect numit ”Apã pentru 2070”, a cãrui fundametare va fi prezentatã Ministerului Mediului în vederea unei actiuni de anvergurã, de nivel national.6-1

Pentru acestã fundamentare a proiectului, astãzi, a demarat un test pilot al proiectului, cu elevi ai Colegiului ”Mihai Eminescu” Petrosani, Scoala nr.4, cu sprijinul prof. Gabriela Popescu. Rezultatele acestui test trebuie predate Ministerului pânã la 1 noiembrie 2013.

În ce constã acest proiect si de ce s-a apelat la copii? În actiunile de pânã acum, de ecologizare a malurilor apelor unde campeazã turisti, locurile preferate de pescari, de regulã suferã de pe urma deseurilor menajere lãsate de acestia, gunoaiele au devenit un adevãrat pericol. Pentru a fi îndepãrtat acest pericol sunt necesare sume mari de bani ”aruncate”, fãrã efect, la fel cum sunt si actiunile voluntare de curãtare a malurilor apelor.  De-a lungul timpului s-a observat o sensibilitate a ”poluatorilor” turisti la rugãmintile copiilor de a fi lãsati sã curete dupã cei ce nu respectã natura, iar ca efect surprinzãtor a fost faptul cã locul a rãmas curat dupã plecare… ”Dacã ne duceam noi, cei maturi, de regulã ne luau peste picior si uneori ne înjurau considerându-se jigniti de intentiile noastre. Dar cu copiii a fost cu totul altceva, a fost surprinzãtor…” – a declarat Imre Szuhanek.

Bazându-se pe acest efect, copii vor prezenta o fisã cetãtenilor, prin care cer ca acestia sã se angajeze în pãstrarea curatã a apelor si a malurilor si sã semneze acea fisã-angajament, pe spatele cãreia este tipãritã Legea Mediului.

Cei trei initiatori ai proiectului Corici & Avram & Szuhanek se vor îngriji ca acest test pilot si rezultatele lui sã fie transparent, deschis pentru ca asupra respectivelor rezultate sã nu planeze nici un fel de suspiciune, pe principiul ”un mediu curat”.

Ileana Firtulescu