A venit si astenia de primavara, bat-o vina!

Cauzele care provoaca astenia de primavara par a fi nearmonizarea cu natura, cu anotimpurile, spun medicii. Cele patru anotimpuri au regulile lor bine stabilite pentru a pastra omul sanatos. Doar ca omul a uitat ca traieste intr-un climat creat anume pentru el.

Odata cu venirea primaverii organismul uman, in loc sa explodeze de energie precum natura, resimte oboseala, ameteli si, evident, o indispozitie care este vecina cu depresia. Este astenia de primavara.

Cauzele care provoaca astenia par a fi nearmonizarea cu natura, spun medicii. Cele patru anotimpuri au regulile lor. In anotimpul rece, organismul este solicitat si agresat de frig, de intemperii, iar efortul fizic facut in aceasta perioada este la randul sau solicitant. La toate acestea se adauga lipsa soarelui si lipsa miscarii in aer liber ceea ce face sa scada rezerva de minerale si vitamine. Dar iarna este oranduita cu multa grija fata de om, astfel ziua este scurta tocmai pentru a nu epuiza organismul, iar noaptea este lunga, tocmai pentru a-i da timp ca sa se refaca. Dar cine respecta aceasta regula de somn suficient de mult pentru refacere?

Mai mult, alimentatia trebuie si ea armonizata tot dupa natura. Nu degeaba iarna se mananca mai multa carne, muraturi, se face vinulsi tuica, se face dulceata si compotul, siropurile, se mananca nuci multe etc. Toate pentru a creste rezistenta organismului la efortul depus pe timp de frig si ger.

Cronologia  anotimpurilor ofera si cronologia hranei necesara organismului din fiecare anotimp pentru a fi sanatosi. Doar ca moda este sa pui verdeturile in congelator pentru iarna, iar rosiile si castravetii de sera, pe langa alte legume si fructe, care sunt consumate in alt anotimp decat cel in care sunt ”sortite” sa creasca cu scop exact definit. Este ca si cand pui carul inaintea boilor, iar organismul este bulversat.

”Aceasta astenie de primavara se instaleaza atunci cand organismul nu are posibilitatea de a trece direct de la un anotimp la altul si asta pentru ca rezerva de vitamine si minerale din organism este scazuta la iesirea din iarna. Lipsa soarelui reduce vitamina D2, aerul, respectiv miscarea in aer liber este redusa si impiedica formarea hemoglobinei. Apoi frigul, intemperiile, plus inconfortul hainelor groase, a efortului in asemenea conditii fac sa scada rezerva de vitamine si minerale din organism creind acel deficit pe care organismul il resimte, este epuizat. Aceasta este astenia de primavara. Se poate preveni aceasta astenie, dormind suficient – pentru ca de aceea a dat Dumnezeu noaptea mai lunga iarna. Foarte importanta este alimentatia. Noi traim intr-un climat anume. Fiecare anotimp are produsele sale, produse care trebuie consumate la vremea lor. Sa ne uitam la stramosii nostri, care se culcau odata cu lasarea serii si se sculau cand se aratau zorii. Apoi, din lipsa de asa zisa tehnologie, mancau ceea ce le oferea fiecare anotimp. Stramosii nostri nu aveau astenie de primavara! – a declarat dr. Dumitra Udrea, Petrosani.

Daca resimtiti instalarea asteniei de primavara trebuie sa completati lipsa vitaminelor si mineralelor din organism, sa faceti plimbari in aer liber, cat mai multa odihna si cat mai putin stres.

Ileana Firtulescu

Advertisements

2 comentarii la „A venit si astenia de primavara, bat-o vina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.