La împlinirea a 165 de ani de la luptele din Dealul Spirii si a aniversãrii Zilei Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã «Iancu de Hunedoara» al judetului Hunedoara organizeazã astãzi o serie de evenimente menite sã marcheze acest moment cu o semnificatie specialã pentru noi.

Astfel, potrivit inspectorului sef al ISU Hunedoara, Viorel Demean, de la ora 13, în prezenta unor invitati de seamã, pompierii vor organiza o paradã militarã, de amploare la care vor lua parte peste 250 de ofiteri si subofiteri din cadrul I.S.U. si de la nivelul subunitãtilor. Defilarea cadrelor va fi urmatã de parada tehnicii de interventie, de ultimã generatie, achizitionatã prin P.O.R., intratã în dotarea inspectoratului. “Cei mai merituosi pompieri, paramedici si specialisti în descarcerare vor fi premiati, iar mai mult, cadrele militare care s-au remarcat prin modul de îndeplinire a atributiilor, pregãtire profesionalã si comportare demnã vor fi avansate în gradul urmãtor înainte de termen”, a precizat Demean.

La invitatia inspectorului general al I.G.S.U., col.dr. Ioan Burlui, din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Iancu de Hunedoara al judetului Hunedoara vor participa la evenimentele organizate, în capitalã, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, locotenentul Rãzvan Stancu, loctiitor comandant detasament din cadrul Detasamentului de Pompieri Petrosani si plutonierul Ioan Saturn, subofiter operativ principal tot în cadrul Detasamentului de Pompieri Petrosani.

Fãrã festivitãti la pompierii din Petrosani5-1

Pompierii de la Petrosani nu organizeazã nicio manifestare vineri, cu ocazia Zilei Nationale a Pompierilor. O parte a detasamentului va fi la Deva, acolo unde va fi o paradã militarã.

Pentru prima datã, dupã multi ani în care si-au demonstrat mãiestria, pompierii militari de la Petrosani vor trece peste ziua lor fãrã fast. O parte a detasamentului va ajunge la Deva pentru a participa la parada militarã de acolo. Ceilalti rãmân la datorie. „Cu ocazia manifestãrilor ce au loc de Ziua Pompierilor Militari din România, Detasamentul din Petrosani, alãturi de ceilalti colegi ai nostri din cadrul ISU Hunedoara vor participa la manifestãrile ce au locîn municipiul Deva, pe Bulevardul Mihai Viteazul”, a declarat Adrian Avram, comandat al Detasamentului de Pompieri Petrosani.

Ziua Pompierilor din România, aniversatã în fiecare an la 13 Septembrie, ne oferã ocazia de a rememora o paginã de istorie nationalã scrisã prin lupta purtatã acum 165 de ani, în Dealul Spirii. Eroi au fost atunci cei din Compania de Pompieri din Bucuresti, care au câstigat lupta împotriva trupelor otomane venite sã înfrângã miscarea revolutionarã de la 1848.

Diana Mitrache