11Aproape 50 de milioane are de achitat administratia localã de la Lupeni constructorilor care au executat lucrãri în statiunea montanã Straja. Mai exact, 47.277.091,37 de lei are de achitat municipalitatea cãtre constructori. Partea proastã este cã administratia nu detine aceste sume, Guvernul nu dã banii, iar situatia îi este adusã la cunostinta premierului Victor Ponta de cãtre deputatul Cristian Resmeritã.

”Din anul 2012, ca urmare a stopãrii investitiilor în turism de cãtre guvern, Primãria municipiului Lupeni nu a mai putut achita datoriile acumulate fatã de prestatorii de servicii care au executat lucrãrile de investitii conform proiectelor aprobate. Astfel cã pânã în prezent, Primãria municipiului Lupeni este obligatã sã achite ca urmare a proceselor intentate de firmele care au executat lucrãrile de investitii în statiunea Straja, pentru lucrãri executate si neachitate urmãtoarele sume: Acomin SA 13.910.489,42 lei, Aviatia utilitarã Bucuresti SA – 17.002.662,72 lei, Termogaz Company SA Hateg – 16.363.939,23 lei, acestea reprezentând debite si penlitãti calculate pentru neplata în termen a lucrãrilor. Lipsa fondurilor neceare achitãrii lucrãrilor efectuate în statiune, creeazã astfel grave disfunctionalitãti în desfãsurarea activitãtii Primãriei municipiului Lupeni. Având în vedere cele prezentate, vã rog domnule prim-ministru, sã ne acordati sprijin financiar pentru achitarea acestor datorii si pentru finalizarea proiectului”, îi scrie deputatul PSD, Cristian Resmeritã lui Victor Ponta.

Pentru a reduce impactul negativ al restrângerii activitãtii din minerit, începând cu anul 2011, administratia localã a municipiului Lupeni a început derularea unui proiect de investitii în stratiunea montanã traja. Proiectul a fost aprobat de ministerul existent la vremea respectivã, adicã de Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului si are o valoare de 189.607.421,00 lei cu TVA inclus.Potrivit datelor oficiale, în urma unei centralizã ce dateazã de la finele anului trecut, la Lupeni, acolo unde functioneazã Statiunea Straja, Executivul a alocat 1,5 milioane de lei. Aici lucrãrile au demarat mai târziu decât în Parâng, dar constructorul s-a miscat mai repede si fãrã prea multe piedici, asa cã acum putem vorbi despre o modernã telegondolã deja functionalã.

Monika BACIU