”Raiul” din Straja creionat de municipalitate, întrerupt de lipsa banilor

Zona Straja se înscrie ca o mare complexitate si atractivitate peisagisticã în structura si valoarea potentialului turistic, întrunind toate calitãtile unei excelente statiuni de iarnã, este situatã în inima Masivului Vâlcan, la circa 20 km de Petrosani.

Administratia localã de la Lupeni a demarat un amplu proiect de modernizare a statiunii însã lucrãrile s-au împotmolit, ca peste tot, din lipsã de fonduri. Municipalitatea a dorit sã realizeze asigurarea utilitãtilor (apã, canalizare, energie electricã, gaze naturale), asigurarea transportului, modernizarea statiunii (construire copertinã pentru prelungirea pârtiei Slalom, defrisare, nivelare si recultivare a suprafetei schiabile din statiune, protectie, balizare securitate schiori, sisteme de semnalizare pe pârtii, cresterea capacitãtii de transport pe cablu în Statiunea Turisticã Straja – telegondolã Lupeni – Straja, telegondolã Cabana veche Straja – Vârful Straja). Pânã aici municipalitatea prin proiectul implementat a reusit sã finalizeze telegondola, care însã stã pe loc în momentul de fatã.

Postã si bãnci comerciale

În cadrul strategiei de dezvoltare a statiunii Straja s-a dorit construirea de spatii pentru cabinet medical, farmacie, bancã, postã, telefon, internet – cafe, cosmeticã, masaj, frizerie, centru fitness, construire sediu jandarmerie; sistematizarea pe verticalã a Statiunii Turistice Straja, achizitionat ratracuri si punct service pentru acestea, construire centru Salvamont, sistematizare si semnalizare trasee turistice, sistem de taxare de tip AXESS, amenajare si marcare traseu de mountain bike – 70 km, lac de acumulare pentru instalatiile de zãpadã artificialã, statie de pompe, masini cu presiune scãzutã pentru produs zãpadã si punct de service. Si la acest capitol realizãri sunt însã nu la fel de multe precum propuneri. Totul se datoreazã lipsei fondurilor alocate de la Guvern pentru proiectul Schi în România.

Turism si vara si iarna5-1

Municipalitatea a avut în vedere realizarea unui  fun -park iarna, agrement de varã fun – park, suprafete artificiale pentru practicarea schiului vara, tobogan pentru sãnius în timpul verii, instalatie pentru jocuri si gokart, garaj pentru tunurile de zãpadã, cositoare pentru teren accidentat pentru întretinerea pârtiilor. Fatã de celelalte statiuni montane din Valea JiuluI Straja are turism si vara, nu la dorintele edililor si a investitorilor, însã existã un interes pentru aceatsã statiune si pe timpul verii. Iarna însã situatia se schimbã total, pentru cã aici în weekend-uri sunt mii de turisti care participã la diferite competitii.

Complexul turistic este amplasat la o altitudine de 1380 m, vârful Straja având o înãltime de 1445 m. Suprafata schiabilã este de 40 hectare. Zona Straja se înscrie ca o mare complexitate si atractivitate peisagisticã în structura si valoarea potentialului turistic, întrunind toate calitãtile unei excelente statiuni de iarnã, este situatã în inima Masivului Vâlcan, la circa 20 km de Petrosani.

Resursele turistice si pozitia în teritoriu a Vãii Jiului permit dezvoltarea, complementar posibilitãtilor practicãrii sporturilor de iarnã, a unei oferte turistice diversificate, care sã conducã la amplificarea turismului, cum ar fi: ecoturismul, ciclismul montan, speologia si alpinismul montan. Masivele montane dispun de peisaje de mare atractie turisticã si de obiective naturale (pesteri, avene, chei, abrupturi, circuri si lacuri glaciare) de mare interes pentru turismul montan.

Monika BACIU

2 comentarii la „”Raiul” din Straja creionat de municipalitate, întrerupt de lipsa banilor

 • 11 septembrie 2013 la 08:53
  Permalink

  Cred ca mai nimerit in Straja era sa se construiasca canalizarea,toate cabanele stau pe un munte de cacat,parca asa se procedeaza cand iti faci casa,nu incepi sa construiesti acoperisul ……

  Răspunde
 • 13 septembrie 2013 la 12:17
  Permalink

  da,… si eu mi-am creionat un rai pentru mine, acasa, dar am intrerupt (raiul?) din lipsa banilor. astept fonduri.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.