10Atentie de unde cumpãrati fructele. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare efectueazã în aceastã perioadã mai multe controale în piete pentru a-i dentifica pe comerciantii care nu respectã siguranta alimentelor.

”Conform programului pe care îl întocmim odatã la fiecare trimestru, institutia noastrã deruleazã actiuni cu privire la activitatea tuturor agentilor economici care îsi desfãsoarã activitatea pe raza Vãii Jiului. În spetã vorbesc de aria mea de competentã, controalele se axeazã pe produsele de carne, produsele de lapte, brânzã, ouã, patiserii, carmangerii si tot ceea ce tine de un comert civilizat. În perioada urmãtoare anticipãm o colaborare cu celelalte institutii”, a declarat medicul Ocativan Popescu, medic coordonator CSVSA Petrosani. În urma verificãrilor efectuate pânã acum s-au identificat si nereguli.

Punctele de lucru sunt supraaglemerate, iar de multe ori marfa este depozitatã în conditii improprii. ”În acest moment controalele au scos în evidentã faptul cã agentii economici încearcã sã îsi desfãsoare activitatea în conformitate cu legile si normele în vigoare, micile probleme care apar sunt date de supraaglomerarea punctelor de lucru, în rest tot ceea ce se poate face pe loc sau în scurt timp noi vom lua mãsurile legale care se impun.

Au fost mici probleme la unitãtile care îsi desfãsoarã acum activitatea în prag de toamnã la fructe si legume pentru cã la aceste produse cãutãm sã nu depãseascã cadrul legal, acestea sã fie vândute ca si celelalte produse alimentare si sperãm cã agentii economici sã nu le mai expunã pe jos pentru ca poluarea este destul de mare si cetãtenii trebuie sã cumpere un produs cât mai putin poluat. Deocamdatã nu, sperãm cã agentii economici vor întelege cã actiunea lor de comercializare este un act civic si pe aceastã cale rog cetãtenii care au probleme sau sunt nemultumiti de ceea de cumpãra sã ne sesizeze pentru a lua mãsurile care se impun”, a mai spus medical. În goana dupã cumpãrãturile de sezon, gospodinele care cumpãrã cele necesare pentru murãturi nu tin cont de multe ori de unde cumpãrã marfa. Medicii recomdandã ca produsele sã nu fie depozitate pe jos, pentru cã existã riscul îmbolnãvirii.

Monika BACIU