11Front comun pentru viitoriii disponibilizati de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Hunedoara a fost înstiintatã cu privire la concedierile colective, iar acum reprezentantii institutiei vor demara o serie de proceduri pentru minerii ce vor pãrãsi sistemul.

”Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Hunedoara  a fost înstiintatã de concedierea care va avea loc la Societatea de Închideri de Mine, i-am contactat, s-a încheiat un protocol de lucru în comun prin care noi ca Agentie vom oferi servicii de preconcediere persoanelor care urmeazã sã plece din sistem, iar la aceste servicii de preconcediere vor participa persoanele care au primit preaviz si la aceste servicii noi vom informa persoanele cu privire la legislatia bugetului asigurãrilor de stat, somaj si protectia persoanelor aflate în somaj”, a declarat Iudith Babtan, sef ALOFM Petrosani.

Pentru disponibilizati au fost pregãtite o serie de cursuri de calificare în diferite domenii. Acestia pot opta pentru meseriile de zidar sau de ce nu pot deveni designeri pagini web.

”Cursurile pe care noi le organizãm sunt cele pentru care noi suntem acreditati. Pentru luna viitoare avem preconizat  sã începem un curs de zidar, montator pereti rigips, avem un curs de inspector resurse uman, un curs de designer pagini web. Dacã ei doresc alte cursuri, îsi exprimã optiunea si noi încercãm sã îi ajutãm”, a mai spus sursa citatã.

489 de persoane de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului vor pãrãsi sistemul în acest an. Disponibilizatii vor beneficia de 27.300 de lei, banii fiind plãtiti într-o singurã transã. La disponibilizãrile actuale nu se mai tine cont de vechimea în muncã.

Monika BACIU