91 noiembrie 2012, data nasterii – 1 noiembrie 2013, prima etapã a ”trecerii în nefiintã” a primelor unitãti miniere neviabile. La data de 1 noiembrie 2012 a fost înfiintatã Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. La un an mai târziu, la aceeasi datã, 1 noiembrie 2013, vor demara lucrãrile de închidere a celor trei unitãti miniere neviabile.

”Am început procedura de licitatie pentru dirigentia de santier a minei Petrila, urmeazã în datã de 7 octombrie sã obtinem licitatia pentru dirigentia de santier de la mina Paroseni respectiv Uricani. Preconizam o primã etapã dupã terminarea procedurilor de licitatie, efectiv lucrãrile de închidere cel putin pe partea de subteran vor începe din data de 1 noiembire”, a declarat directorul general al SNÎMVJ, Aurel Anghel.

Primele etape ale închiderii se vor realiza în subteran. Încet vor fi închise galeriile, iar apoi activitatea minierã va fi restrânsã. ”Etapa subteranã a închiderilor de mina constã în închideri de circuite de aeraj, de transport, unde rezervã de cãrbune s-a terminat si care sã nu punã în pericol activitatea de închidere a minei, se va restrânge pe portiuni ca sã nu afecteze activitatea în continuare, perimetrele active sã nu fie afectate”, a mai precizat directorul. Pentru închiderea efectivã a unitãtilor miniere SNÎMVJ a contractat diriginti de santier. ”În prima fazã dirigentile de santier, valoarea contractului pentru dirigentia de santier la mina Petrila este de 907.500 pe o perioadã de 40 de luni. Durata contractelor de dirigentie de santier este de 40 de luni pentru mina Petrila, 64 de luni pentru Paroseni si mina Uricani”, a mai spus Anghel. Trei unitãti miniere din Valea Jiului vor fi închise pânã în anul 2018. Este vorba de Petrila, Paroseni si Uricani. Prima unitate minierã închisã va fi cea de la Petrila care îsi va înceta activitatea pânã în anul 2015.

Monika BACIU