8Asa cum am relatat cititorilor nostri si în editia de ieri a cotidianului nostru, în satele Cimpa si Jiet de la Petrila, este pe cale sã se nascã o revoltã a pãrintilor, care refuzã pur si simplu sã-si mai lase copiii sã învete la scolile de aici, pe motiv cã dascãlii nu sunt bine pregãtiti si cã acestia predau la elevi din mai multe clase odatã, în aceeasi orã.

Pãrintii se revoltã, dascãlii dau din umeri

De fapt, în audientã la primarul Petrilei au venit mai multi pãrinti cu un memoriu semnat de peste 20 de persoane, prin care solicitau decontarea transportului de la Cimpa si Jiet pânã la Petrila, la scoala generalã I.D. Sîrbu. Edilul le-a rãspuns atunci cã nu este nevoie de acest lucru atât timp cât în satele lor existã scoli foarte bune, cu toate conditiile. Motivarea pãrintilor atunci a fost aceeea cã la cele douã scoli, de fapt  nu se face carte. “Nu sunt de acord sã îmi mai las copilul cel mic la scoalã aici, pentru cã orele se fac simultan. Nu existã învãtãtor numai pentru clasa I sau doar pentru clasele II sau III. Un dascãl nu se poate ocupa în acelas timp de mai multe copii din clase diferite. Si apoi, am avut aici si copilul cel mare, care l-am dat apoi la scoala 1 din Petrila, iar când a ajuns acolo era mult în urmã cu materia si cu tot fatã de ceilalti elevi”, ne-a declarat Maria Duma, o localnicã.

Cât priveste aceastã chestiune, primarul Pãducel s-a dus ieri la scoala din Cimpa, pentru a discuta problema cu învãtãtorii si cu directiunea de aici.

“Nu este normal sã fie asa. Am o solicitare semnatã de 20 de oameni din Cimpa, prin care mi se solicitã un microbuz scolar pentru transportul copiilor la altã scoalã din Petrila pe motiv cã aici nu se face carte. Nu stiu ce se întâmplã, dar trebuie mers din casã în casã la fiecare pãrinte si lãmuritã situatia”, a spus Pãducel învãtãtoarelor de acolo.

8-1Dar, cadrele didactice de aici spun cã nu este chiar asa si cã nu înteleg de unde si pânã unde aceastã nemultumire a pãrintilor. Realitatea de aici însã, este aceea cã pentru clasa I, doar doi elevi au fost înscrisi, atunci când minimul în mod normal este de 15 elevi într-o clasã. “La clasa I sunt doi elevi înscrisi si se vor face ore simultan. Clasa I-a cu clasa III-a, iar clasa  II-a cu clasa a IV-a”, ne-a spus si directoarea unitãtii, Emilia Andreica.

Cele douã scoli generale, de la Cimpa si Jiet, au toate conditiile de studiu si au fost recent renovate.  Astfel, dacã pãrintii nu vor fi lãmuriti sã îsi aducã pruncii la scolile din cele douã sate, la data de 16 septembrie clopotelul va suna în niste sãli de clasã goale.

Luiza Andronache