Muncesc în subteran cu lucruri aduse de acasã. Sistemul minier din Valea Jiului, cel care este considerat viabil, este atâta de greu încercat si de secãtuit încât minerii nu au cu ce lucra. Acum, reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara lucreazã la un buget de venituri si cheltuieli comun pentru cele douã termocentrale si divizia minierã, iar bugetul trebuie sã cuprindã mici investitii abslout necesare.

”Aceste mici investitii suntem obligati sã le facem indiferent cum va arãta bugetul pentru cã altfel nu vom putea functiona. Vom gãsi solutii pentru aceste mici investitii pânã vom face marile investitii pentru cã altfel nu vom putea functiona”, a declarat Daniel Andronache, directorul Complexului Energetic Hunedoara.

Potrivit conducerii Complexului, fiecare unitate minierã viabilã se confruntã cu probleme majore, probleme care tin de materiale si utilajele necesare procesului de extractie. Pe viitor se are în vedere remedierea acestor probleme.

”Nu sunt spectaculoase. La fiecare unitate minierã sunt probleme majore care cu eforturi mici se pot rezolva. Chiar dimineata am avut o discutie cu colegii de la Vulcan, au o situatie deosebitã, dar sperãm sã le rezolvãm la fiecare din exploatãri este aceeasi situatie. Avem în vedere si preparatia Coroiesti care vrem sã o reactivãm si sã functioneze pe profit, vom avea buget pe fiecare unitate minierã si sper sã ajungem acolo unde ne dorim, în 2015, si sã terminãm investitiile pentru cã altfel nu vom putea vorbi de un pret la gigacalorie care sã ne permitã profit”, a mai precizat sursa citatã.

Situatia este cu atât mai gravã cu cât minerii se confruntã cu lipsuri acute. Este vorba de lucruri care la prima vedere par nesemnificative, însã în acest domeniu sunt lucruri ca3-1re conteazã. ”Cu lipsa minimei dotãri, de la o sapã, la o macara, lucruri mãrunte, care se pot rezolva si la aceastã orã nu existã. Încercãm sã facem ca la aceastã muncã grea sã îi ajutãm cu minimul necesar sã fie mai putin grea si sã fie mai eficientã”, a spus Andronache.

Mai mult, Andronache spune cã este posibil ca minerii sã vinã de acasã cu sapa pentru a lucra, însã nu cunoaste dacã existã si situatii concrete.

”Sper ca de acum toate achizitiile sã le facem corect. Acum lucreazã greu, cu ceea ce au, sper ca toate informatiile ce le culegem sã fie corecte si sã putem actiona în consecintã. Nu stiu dacã chiar aduc de acasã, dar în unele situatii este posibil sã mai aducã de acasã. Este posibil (sã aducã de acasã sapa-n.r.)„, a mai precizat directorul Complexului Energetic Hunedoara.

Achizitii s-au realizat nenumãrate la numãr si la sume importante de bani, însã materialele necesare muncii ortacilor s-au ”evaporat„ acestea neajungând la locurile de muncã, iar situatia actualã este gravã.

Monika BACIU