Saptamâna trecuta a fost adoptata noua lege pentru combaterea violentei in familie. Sotii care lovesc, imbrâncesc, trântesc, trag de par, intepa, taie, ard, stranguleaza, musca etc. sotiile, risca sa ramâna pe drumuri si sa plateasca daune.

Campaniile impotriva violentei in familie datorita cresterii numarului celor agresati de sot/sotie, a cresterii numarului celor morti in urma acestor agresiuni au avut ca rezultat adoptarea  unei legi care completeaza si modifica legea existenta. Prin adoptarea, saptamâna trecuta, a acestei legi s-a introdus ordinul de protectie si a ordinul de restrictie ca mijloc de drept penal, precum si eficientizarea activitatii autoritatilor pentru sustinerea si consilierea victimelor pentru a uza de mijloacele legale in vederea sanctionarii cazurilor de violenta.

Definitia violentei  in familie este mai precisa  de aceasta data: “orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare sau de aparare, manifestata fizic sau verbal, savârsita de catre un membru de familie impotriva altui membru din aceeasi familie care provoaca sau poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale sau psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrara de libertate”. Concret,  violenta fizica a fost definita ca fiind vatamarea corporala ori a sanatatii prin lovire, imbrâncire, trântire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, in orice forma si de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente.

Victima are dreptul sa se adreseze instantei si sa solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramâna sau sa se reintoarca in locuinta comuna. Sotul poate fi evacuat, chiar daca este

proprietar, de la domiciliul comun cu victima si i se poate impune pastrarea distantei minime de 200 de metri fata de sotia agresata , interzicerea oricarui contact telefonic sau corespondente. Acest ordin de interdictie nu poate depasi doi ani, se mai arata in lege. De asemenea, instanta poate sa-l oblige pe agresor sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata, cele generate de adapostirea victimei.

Mai ramâne ca femeile agresate de soti sa alega ce doresc, pentru ca prea putine femei ajung sa isi denunte agresorii pentru a le schimba obiceiurile. De regula acestea gasesc scuze sotilor agresori sau sunt dependente financiar si renunta la a-si mai face ordine in viata crescând si copiii intr-un mediu traumatizant, care le poate afecta intreaga viata.

”Partenera se va obisnui cu acest tratament si va da din nou motive sa fie agresata pentru ca nu intelege de ce, nu interpreteaza corect realitatea care sta la baza situatiei. Practic este un cerc vicios, o spirala, si desi femeia spune mereu ca pleaca, uite ca nu pleaca. Se obisnuieste sa

traiasca cu asta. Totusi, de ce oamenii nu reactioneaza? Psihologic, obisnuinta si imaginatia sunt mai puternice decât logica si vointa. La femei exista predispozitia de a se adapta la mediu mai repede, de a se obisnui repede, imaginatia este mai bogata. In fata imaginatiei pica vointa si logica” a declarat Sivana Capris, psiholog principal, Petrosani.

„Au fost sotii agresate sa ne ceara sprijin, dar din cele care au sesizat Politia, nici unul nu a fost finalizat pentru ca partile s-au impacat. Rau este ca situatia se repeta. Noi ii consiliem si le recomandam toleranta si civilitate” – a declarat Cristina Mraz, sef  Serviciu Asistenta Sociala Petrosani.

Potrivit datelor inregistrate de Inspectoratul General al Politiei Române, doar intr-un trimestru din 2011, au fost denuntate in România peste 1.400 de infractiuni intrafamiliale savârsite cu violenta, iar 27 de persoane au fost ucise de catre un membru al familiei. Prin noua lege se urmareste diminuarea acestui fenomen ingrijorator.

Ileana Firtulescu