Mii de oameni asteptati în “Panteonul Motilor” de la Tebea

9La 141 de ani de la trecerea în nefiintã a „Crãisorului muntilor”, Avram Iancu, mii de oameni sunt asteptati la manifestãrile ce vor fi organizate în data de 15 septembrie,

la Tebea. Ca în fiecare an, manifestãrile organizate în memoria lui Avram Iancu vor debuta în „Panteonul Motilor” de la Tebea, lângã Gorunul lui Horea, cu o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Va urma apoi de o slujbã de pomenire si evocare a personalitãtii marelui patriot, iar mai apoi pe scena amenajatã pe platoul de lângã Cimitirul Eroilor vor evolua artisti de seamã ai folclorului românesc.

Practic, si de aceastã datã vor fi douã moment distincte: unul desfãsurat în incinta Complexului Istoric din localitatea Tebea – comuna Baia de Cris, unde de regulã se strâng politicienii din toatã sfera politicã româneascã,  iar altul pentru oameni, unde memoria Crãisorului va fi cinstitã si sãrbãtoritã prin cântec, dans si voie bunã.

Eroul motilor9-1

Avram Iancu s-a nãscut la 1824, într-o familie de moti înstãriti din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revolutia de la 1848 Avram Iancu fãcea parte dintre fruntasii intelectualitãtii românesti transilvãnene luptãtoare pentru emancipare socialã si nationalã. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunãrilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848, si conducãtorul cetelor înarmate de tãrani si mineri din Muntii Apuseni, în rândurile cãrora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viatã la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Cris, si a fost înmormântat în cimitirul de la Tebea, la umbra Gorunului lui Horea.

—–

Programul manifestãrilor

Ceremonialul public va avea loc la Complexul Istoric din localitatea Tebea, comuna Baia de Cris, judetul Hunedoara, dupã urmãtorul program:

– ora 11.00 -13.00– Ceremonia depunerii de coroane si slujba religioasã de pomenire ;

– ora 13.00 – Evocare istoricã, mesajele autoritãtilor.

Manifestãrile vor continua cu un spectacol folcloric sustinut de formatii si interpreti de muzicã popularã.

—–

Carmen Cosman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.