Vicepresedintele Consiliului Judetean, Costel Avram, vorbeste intr-un interviu acordat Cronicii Vaii Jiului despre administratie, politica si isi dezvaluie o latura mai putin cunoscuta opiniei publice.

-Ati fost declarat recent Cel mai bun consilier judetean la  Gala premiilor Exclusiv. Ce inseamna acest lucru pentru dv?

-O recunoastere relativ (cvasi)oficiala a faptului ca am fost ales, pe merit – dupa sondajele organizatorilor galei, de trei ori consecutiv consilier judetean si ca am fost, in doua mandate, vicepresedinte al Consiliului judetean Hunedoara. Inseamna ca parteneriatul nostru cu oamenii Vaii Jiului si cu oamenii judetului Hunedoara functioneaza perfect de aproape 12 ani.

-Care este asteptarea dv. pentru proximele alegeri locale?

-Noi vrem sa ne dublam numarul de consilieri locali in judetul nostru. In acest mod am putea sa putem influenta balanta in favoarea celor care vor binele comunitatii si nu doar binele lor personal.

-Nu e un obiectiv prea indraznet pentru partidul dv.?

-Pare un obiectiv indraznet. Dar va reamintesc faptul ca norocul tine cu cei curajosi. ªi apoi dati-mi voie sa va intreb: v-ati obisnuit cu consiliile locale de tip Marea Adunare Nationala pe care le intâlniti in mai toate orasele Vaii Jiului? Ati intâlnit vreo opozitie veritabila in consiliile noastre locale? Toti, indiferent de partidul care l-a trimis in Consiliu, voteaza  dupa cum ii „dicteaza” primarul. Cum va explicati faptul ca primarii in functie sunt creditati pentru castigarea unui nou mandat  in timp ce opozitia, aflata pe val, nu poate produce candidati credibili pentru aceasta prima demnitate in localitate.

Noi militam pentru ca oamenii sa inteleaga ca un consiliu trebuie sa discute cu adevarat problemele urbei si sa voteze doar asa dupa cum le dicteaza constiinta si nu primarul. E o diferenta esentiala…

-V-ati intâlnit recent, la Deva, cu ambasadorul Chinei in România. E adevarat ca judetul nostru a fost primul din România pe care l-a ales doamna ambasador ca sa-l viziteze?

-Da, pentru ca nimic nu este intâmplator in România, ca si in China. Noi nu am avut generozitatea, in anul 2000, de a asfalta 500 de metri in Colonia din Petrosani pentru a facilita accesul civilizat spre Fabrica de biciclete a chinezilor si asta i-a facut sa plece la Deva.

Astazi, la intrarea in Deva  e un incipient China Town. Chinezii au ridicat un hotel, un restaurant cu specific asiatic, un  mare magazin de prezentare. Petrosaniul putea fi capul de pod al bicicletei chinezesti in România si a ratat ocazia.

Eu am tinut legatura cu chinezii din Petrosani si am fost cu ei, intr-o delegatie condusa de presedintele Mircea Molot, intr-o calatorie extraordinara in imensa lor tara.

-Pe unde ati fost si care sunt impresiile dv despre marele popor chinez?

-Am fost in regiunea Ningxia Hui a carei populatie este de o treime din intreaga România. Am fost primiti cu o ospitalitate extraordinara, ca niste adevarati sefi de stat.

La coborârea din avion am fost primiti cu covorul rosu. Când am aterizat ne intrebam oare ce personalitati importante sunt in avion cu noi de li se pune covorul rosu. Când am vazut ca despre noi era vorba ne-am dat seama ca nimeni nu e profet in tara lui. Uneori trebuie sa bati lumea-n lung si lat ca sa intelegi un lucru esential.

-Care, domnule vicepresedinte?

-Un lucru pe cât de simplu pe cât de esential: Niciodata nu se stie pe cine onoreaza! Apoi mi s-a intâmplat un alt lucru bizar. Când am plecat din Petrosani cineva mi-a spus ca o fata din Valea Jiului, pe nume Timeea, studiaza in China.

Am vizitat Universitatea din Hangzhou si acolo ni s-a facilitat intâlnirea cu studenti  români. Unul din cei zece era chiar Timeea. Eu nu o stiam dar ea m-a recunoscut si ne-am bucurat sincer ca dintr-un miliard si ceva de oameni am reusit ca doi oameni din Vale sa se intâlneasca absolut neprogramat.

-Sunteti presedintele Asociatiei Culturale Rosa Multiflora. Pe sediul dv. sunt doua banere care strajuiesc, de-o parte si de alta, sediul partidului. Una se refera la PRM iar cealalta la societatea culturala pe care o conduceti. Ce ati facut in ultima vreme?

-Ar fi bine sa nu vorbesc despre aceste fapte. In Athos am aflat ca atunci când faci ceva pentru lume trebuie sa stie Dumnezeu si mai putin ceilalti oameni.

Povestea cea mai frumoasa pe care am aflat-o in drum spre Muntele Sfânt e una simpla: daca prinzi doi pesti, e bine ca doar unul sa-l tii pentru tine si unul sa-l lasi marii sau celorlalti pescari.