Prestigioasa agentie de stiri Reuters a publicat un amplu fotoreportaj despre orasul faliment al României, Aninoasa. Reporterul de la Reuters, Bogdan Cristel a  numit fotoreportajul, “Romania’s bankrupt town”, si a prezentat orasul Aninoasa, ca fiind cel mai vechi oras din judetul Hunedoara, mentionat încã din 1453.

Astfel, potrivit Reuters, în Valea Jiului, odinioarã centrul unei puternice industrii a mineritului, este dificil. Principala sosea ce duce aici este închisã traficului trei zile pe sãptãmînã deoarece este reparatã, asa cã ajungi la Aninoasa dupã un drum de sapte ore pe drumuri laterale. La începutul acestui an, orãselul a intrat în insolventã. În micã localitate, casele simple si apartamentele comuniste în stare deplorabilã gãzduiesc minerii, care n-au mai avut activitate din 2006, când s-au închis minele, prea costisitoare si depãsite, continua textul. Astãzi au rãmas putine mine în Valea Jiului si, din nefericire pentru Aninoasa, nu s-au creat slujbe noi pentru minerii rãmasi someri. În fata minelor abandonate, caprele pasc si copiii se joacã.

Fãrã perspective pe plan local, multi tineri pleacã în strãinãtate în cãutare de

slujbe. Multi din cei rãmasi în Aninoasa sînt pensionati si pensiile lor sînt practic singurele fonduri care tin orasul în viatã. Toti cumpãra mîncare pe credit de la magazine si îsi achita factura în ziua de pensie. Initial oamenii nu doresc sã vorbeascã sau sã se lase fotografiati, însã în scurt timp se împrietenesc cu vizitatorii si îi poftesc sã vadã cum trãiesc. Nu îi prea atinge cã Aninoasa e în faliment, dar se bucurã cã au, din nou, iluminare publicã, dupã ce a fost întreruptã cîteva luni anul trecut.

4-1

4-2

4-3

4-4

4-5