10Promovabilitate de 14% la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat. Doar putin peste 14% din candidatii de la examenul de bacalaureat sesiunea de toamnã au reusit sã obtinã o medie de minim 6. La aceastã sesiune s-au înscris 2034 de candidati dintre care au promovat doar 291. La Petrosani, centrul de examen a fost la Colegiul National Carmen Sylva unde promovabilitatea a fost de aproximativ 22 de procente.

”Promovabilitatea e situatã între 21 si 22%, la anumite licee, si aici mã refer la liceele teoretice am avut Carmen Sylva cu promovabilitate putin mai mare de 40%. Celelalte tehnologice au avut promovabilitate mai redusã”, a declarat Ene Tudorel, presedintele Comisiei de Bacalaureat de la Colegiul National de Informaticã Carmen Sylva din Petrosani. Cadrele didactice considerã cã promovabilitatea redusã se datoreazã în primul rând lipsei de interes din partea elevilor. Existã însã si un al doilea motiv care duce la esecul absolventilor de liceu în fata examenului de maturitate.

”Principalul motiv este nepregãtirea candidatilor, dar ar putea fi ajutati, mã refer la cei care au probleme, respectvi filiera tehnologicã si cea vocationalã. Acolo la Comisia Nationalã s-ar mai putea umbla la ultima probã, proba E, D care se referã la specializare si ar putea fi introduse ca discipline de examen discipline de specialitate”, a mai spus  Ene Tudorel, presedinte comisie de BAC. Candidatii care au reusit sã promoveze examenul de bacalaureat în cea de-a doua sesiune se declarã fericiti si au planuri de viitor.

”Am reusit sã iau acum. Am dat de douã ori si nu am promovat. Am luat putin peste 6, dar mã gândesc sã mã înscriu la facultate si poate sã si lucrez”, spune o candidatã care a obtinut medie de trecere la examenul maturitãtii.

Au existat si cazuri în care nici de aceastã datã candidatii nu au obtinut medie de trecere.

”Nu am luat bacul nici acum. Ce sã fac? O sã lucrez si o sã învãt”, spune un alt candidat respins. Cea mai mare notã obtinutã la examenul de bacalaureat din aceastã sesiune este 8.98 si apatine unei eleve de la Liceul Teoretic Sabin Drãgoi din Deva. La cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris 2034 de candidati dintre care 1332 au fost declarati respinsi, 401 nu s-au prezentat, iar 7 au fost eliminati.

Monika BACIU