9Soc în lumea fotbalului din Valea Jiului. Presedintele Clubului de Fotbal Jiul Petrosani, Boboc George, s-a stins din viatã vineri, 30 august, la vîrsta de 52 de ani. Boboc George este caracterizat de cunoscuti ca fiind o legendã, care a oferit prea mult si a primit prea putin. Boboc George s-a nãscut în 19 septembrie 1961 si-a stins din viatã, la spitalul de Urgentã din Petrosani în 30 august 2013.

Acesta si-a început cariera la Flacãra Odobesti, a continuat la Unirea Focsani. Cel mai important moment al tineretii sale a fost în anul 1982 cînd a fost convocat la Lotul National de Juniori.

În anul 1986 soseste în Valea Jiului unde continuã cariera fotbalisticã pînã în august 2013.

”S-a stins din viatã o legendã, o legendã în viatã putem spune pînã acum cîteva zile. George Boboc pentru mine a fost, în primul rînd un prieten, si apoi omul care s-a ocupat de destinele echipele Jiului Petrosani din punct de vedere al administratiei si al staff-ului de îndrumare a echipei. George Boboc a stat 22 de ani pe diferite functii la Jiul, a venit în aprilie 1991 si din pãcate august 2013 ne gãseste  în situatia de a vorbi de el la trecut.

A fost un om care a stiut sã depãseascã momentele foarte dificile prin care a trecut Jiul, începînd de la retrogradarea din 2001 în Divizia C, sau în campionatul judetean 8 ani mai tîrziu, dar si în cele de glorie cum au fost, spre exemplu, promovarea Jiului în anul 2005-2006 în Divizia A unde a jucat timp de douã sezoane.

9-1El a stiut sã fie mereu un liant între jucãtori si conducãtori, între jucãtori si jucãtori pentru cã si acolo au existat numeroase probleme, dar mai ales a fost omul care a fãcut zeci de mii, dacã nu peste sutã de mii de kilometri în momentele relationale pe care le impunea fotbalul prin relatiile cu federatia sau liga profesionistã cu clubul Jiul Petrosani. George Boboc nu s-a dat înapoi sã lucreze fie cu mari conducãtori ai fotbalului, începînd cu Bella Karoly, Mircea Sandu sau Miticã Dragomir pînã la a se duce la fel, cu inimã deschisã, cãtre conducãtorii de la echipele Certej, Ghelari, Hateg, Uricani sau Vulcan la nivelul Ligii a patra. Cam acesta a fost George Boboc”, a spus Genu Tutu, gazetar sportiv si prieten cu Boboc George.

Genu Tutu spune cã vestea mortii lui Boboc George a cãzut ca un trãsnet, asta chiar dacã acesta s-a zbãtut între viatã si moarte timp de o sãptãmînã cât a fost internat la Spitalul de Urgentã din Petrosani în comã.

”El se stie, de sapte zile se afla mentinut în viatã doar de aparate si probabil mãi putã fi mentinut, dar era evidentã comã si faptul cã nu mai putea fi readus la viatã.

A cãzut ca un trãsnet ceea ce s-a întîmplat în duminca aceea, datoritã efortului si poate datoritã unui sprit mai prelungit cu prietenii, dar asta nu înseamnã cã trebuie sã mori, a ajuns în situatia aceea dupã atacul cerebral, acea stare medicalã de comã indusã.

Faptul cã a murit în 30 august suprinde doar prin faptul cã eram obisnuit cu George Boboc, prietenul meu de caterincã cu care am împãrtit camera fie în Cipru, fie în Croatia, Satu Mare, la Predeal, sau unde ne-au mai dus de-a lungul anilor drumurile fotbalului, în calitatea mea de cronicar legat de echipa Jiul Petrosani, care la anul va împlini 95 de ani fãrã George Boboc”, mai spune Genu Tutu.

Probleme din ultima perioadã cu care s-a confruntat Jiul Petrosani si arestarea lui Alin Simota au contribuit la decesul legendei fotbalului din Valea Jiului.

9-2”George Boboc si Jiul Petrosani au prins mai multe perioade grele din 1991 încoace, dar ceea ce s-a întîmplat acum a fost dupã pãrerea mea peste puterile umane, el nu-si mai luase salariul de foarte multã vreme, disparitia lui Alin Simota a lãsat foarte multe treburi încurcate în curtea clubului pe care George a trebuit sã le rezolve, fugi la Bucuresti, fugi la Deva, fugi dupã jucãtori.

L-am vãzut într-o nefireascã stare de stres cu atît mai mult cu cît el a fost un om foarte linistit. Toate aceste lucruri l-au afectat într-un mod tragic, toate aceste lucruri chiar înainte cu doau sãptãmîni de a împlini 52 de ani”, mai spune gazetarul sportiv.

Cum îl caracterizeazã prietenii pe cel care a fost George Boboc?

Un om simplu, modest, care s-a bucurat pentru reusitele echipei, dar din umbrã.

”George Boboc nu a avut perioade de glorie, Jiul a avut perioade bune, promovarea din 1996 si cea din 2005, deci la un interval de nouã ani si chiar si revenirea din Divizia C în vara anului 2003.

George Boboc a fost un om modest care nu venea nici la fotografia de grup pentru cã zicea cã nu este vedetã, s-a bucurat doar singur dupã un meci s-au o campanie de promovare la un vin, la un sprit de varã cu prietenii.

Nu se potriveste termenul de glorie a lui George Boboc, gloria a fost a fotbalistilor iar George Boboc, asa cum spunea si Ion Danciu într-o discutie pe care am avut-o la telefon în cursul zilei, a dat prea mult si a primit prea putin”, a mai spus Genu Tutu.

George Boboc a fost de mai bine de douã decenii la Jiul, timp în care a fost mîna dreaptã a tuturor presedintilor care au trecut pe la Jiul. A rãmas la echipã indiferent de vremuri si a pus suflet pentru culorile alb-negru. George Boboc avea probleme cu tensiunea.

”A fost obosit a lucrat mult si acasã, a fost si stresat sã înscriem echipa în campionat” spune Marin Tudorache, managerul echipei de fotbal Jiul Petrosani.

Boboc George va fi înmormîntat astãzi (luni-n.r.) în Odobesti Vrancea.

Monika BACIU