Edilii din Petrosani s-au gândit sã intervinã din timp si sã atragã turistii în Parâng. Pentru viitorul sezon, se asteaptã doar zãpada si temperaturile negative, iar cei din munte spun cã nu vor mai lãsa pârtiile nebãtute.

Turistii vor urca în Parâng cu vechiul telescaun si sezonul de iarnã e întâmpinat cu speranta cã nu vor mai fi blocaje ca anul trecut, când nu au putut fi bãtute pârtiile. Cei din primãria Petrosani cred cã anul acesta va fi mai bun si cã schiorii vor fi multumiti.

5-1„Vom fucntiona ca si anul trecut si sperãm sã fie mai  bine, adicã sã fie zãpadã. Sã putem sã o batem la timp. Avem si instalatiile necesare pentru a bate zãpada si cele de zãpadã artificialã. Pentru asta ne trebuie si temperaturi negative, iar noi vom bate noaptea si vom amenaja pârtiile. Sperãm sã fie bine”, a declarat Marian popescu, director tehnic în Primãria Petrosani.

Din pãcate, si în acest an turistii vor fi urcati în munte cu telescaunul vechi. Acesta a obtinut, de douã sãptãmâni, avizele de functionare si este sigur, dar nu si modern. „Telescaunul vechi are autorizatie pânã în 14 august 2014. Sperãm sã fie bine, atât cât poate fi la noi. În conditiile în care nu este o altã instalatie de transport pe cablu, care sã ducã turistii mai repede si în sigurantã”, a mai adãugat Popescu.

Pentru a finaliza lucrãrile la telescaunul din zona Rusu, administratia de la Petrosani a contractat un împrumut,iar în aceste zile sunt în licitatie. Dacã totul merge si nu vor fi contestatii, acesta ar putea fi montat,pe banii primãriei, anul viitor.

Proiectul – promitãtor, dar pe hârtie

Proiectul pentru Parâng e unul amplu si, deocamdatã, el e valabil doar pe hârtie si poartã denumirea „Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng” cuprins în Programul „Schi în România”.

Datele tehnice spun cã în munte se va construi o telegondolã ce va avea statia de plecare din Petrosani – zona Aeroport, cu statia intermediarã în zona Hotelului „Rusu”, iar statia de sosire va fi la Slima. Sunt prevãzute 7 telescaune ce vor functiona pe o lungime de 8 km si 2 benzi transportoare, dar doar unul a fost început si nici acum finalizat. Parctic, au fost montati doar stâlpii si cu împrumutul pe care primãria l-a contractat recent, se sperã cã va fi montat în anul 2014.

Tot în proiect se spune cã vor fi amenajate 17 pârtii de schi, însumând 23,7 km, ce vor beneficia de instalatii de transport pe cablu, cãi de acces, instalatie de iluminat nocturn pentru pârtia 2A, cât si de o instalatie de producere a zãpezii artificiale, care va cuprinde: o captare de apã si statie de pompe (pe pârâul Jiet), un bazin de apã de 100 m3 la confluenta Gruniului cu Maleia si unul de 5 m3 la „Cãsuta din povesti”, retea de conducte si tunuri de zãpadã. Pentru cei mici, se va construi un orãsel al copiilor, acestia putându-se bucura de o bandã transportoare, un carusel, instalatii usoare, aparate alternative de zãpadã, cum ar fi: sãnii, plãci, pneuri.

5-2Se va dezvolta un centru de servicii turistice amplasat la statia de sosire a Telegondolei TG – Poiana Zãpezii (Slima), unde vor fi amenajate un restaurant, o autoservire, punct sanitar, terasã relaxare, centre de închiriere echipament sportiv.

Proiectul prevede si construirea unui parc pentru snow – board, o instalatie de bobcart, pentru perioada de varã si suprafete artificiale de schi în perioada de varã.

Dacã se vor gãsi bani, va fi construit un centru administrativ al obiectivului, situat în Petrosani, la statia de plecare a telegondolei, care va cuprinde: birouri administratie, dispecerat, case de bilete pentru sistemul de tiketing, puncte sanitare, magazine, iar pentru relaxare si servirea mesei sunt prevãzute constructii tip cabanã.

Diana Mitrache