6Atentie unde încheiati politiele de asigurare RCA. Chiar dacã lucrurile par frumoase si, mai ales, legale la exterior, s-ar putea sã aveti surprize neplãcute.

Pentru mai multe nereguli descoperite, Consiliul Autoritãtii de Supraveghere Financiarã a decis sã interzicã temporar încheierea de asigurãri RCA pentru societatea Euroins România Asigurare Reasigurare SA.

De asemenea, directorul general al societãtii, Mihnea Tobescu, a primit o amendã în cuantum de 50.000 de lei; iar Stamov Bozhidar Stoyanov, conducãtorul departamentului de daunã din cadrul societãtii, a fost sanctionat cu retragerea aprobãrii acestuia. „Interzicerea practicãrii de cãtre societate a asigurãrii RCA este în vigoare pânã la implementarea de cãtre compania EUROINS a unui set de mãsuri stabilit de cãtre Autoritatea de Supraveghere Financiarã. Mãsurile se referã, printre altele la revizuirea de cãtre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzãtoare a cuantumului despãgubirilor în conformitate cu reglementãrile în vigoare, respectarea termenelor de platã a dosarelor de daunã, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despãgubire”, se aratã într-un comunicat al ASF.

Tototadã, Autoritatea de Supraveghere Financiarã obligã EUROINS ca, în termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sã comunice intermediarilor de asigurãri interdictia de a mai încheia contracte de asigurare RCA în numele si pe seama societãtii. Reluarea activitãtii de oferire, negociere sau încheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si în cazul interzicerii, prin decizie motivatã a Autoritãtii de Supraveghere Financiarã, dupã verificarea îndeplinirii mãsurilor stabilite. „Autoritatea de Supraveghere Financiarã informeazã publicul cã în perioada în care EUROINS are interdictia practicãrii asigurãrii RCA, societatea are în continuare obligatia solutionãrii dosarelor de daunã. Deciziile au fost luate în urma controlului inopinat desfãsurat la EUROINS în lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de daunã si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asigurãtorilor si intermediarilor în asigurãri”, mai spun oficialii mentionati.

Ce s-a descoperit

În urma controlului la societatea EUROINS s-a constatat cã reglementãrile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;

– a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despãgubirii fatã de valoarea rezultatã din documentele existente la unele dosare de daunã;

– plata unor dosare de daunã cãtre pãgubiti s-a fãcut cu întârziere fatã de termenele prevãzute de normele legale; au fost identificate dosare de daunã în care partea prejudiciatã nu a fost notificatã cu privire la respingerea pretentiilor de despãgubire si la motivatia respingerii.

La sfârsitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cotã de piatã pe acest segment de 21%. În primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute plãtite de societate, pe segmentul RCA, au însumat 157,78 milioane de lei.

Carmen Cosman